Şeytan, insana musallat olan ruhani bir varlık olarak tanımlanır.  Efendimiz(sav) şöyle buyurmuş: “Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanların azgınları zincire vurularak bağlanır. Cehennemin kapıları kapatılır. Hiçbir kapısı açık kalmaz. Cennet kapılarının tamamı açılır. Hiçbiri kapalı tutulmaz.”(Buhari, Savm: 5, Müslim, Siyam: 2)

Mağlum bugün Ramazan’ın ikinci günü, meraklandım ve şeytanın nasıl ve neden zinciri vurulduğunu araştırdım. İsterseniz önce o melun hakkında kısa bir bilgi vereyim. Çünkü insanın bu konuda zihnine sorular geliyor. Örneğin: “Şeytanlar Ramazan ayında nasıl bağlanır? Bağlanıyorsa şeytani faaliyetler neden devam ediyor? Bağlananlar cin mi, insan şeytanları mıdır? Bu ve benzeri soruların cevabı için, önce konu ile ilgili hadisin mealini zikredelim. Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Cinlerin kafir olanlarına şeytan denir ve bunların sayısı çoktur. Şeytanların sayısını Allah bilir. Her insana musallat olan şeytanlar vardır. Nitekim bu konuda şöyle bir hadis-i şerif vardır: “Benim şeytanım bana teslim oldu.” (Tirmizi, Rada 17; Müsned, III / 309)

Yukarda da ifade ettiğim gibi: “Şeytanlar, hayra hiçbir kabiliyeti olmayan, sırf şer işleyen ruhani bir varlık türüdür. “Dumansız ve harareti çok şiddetli bir ateşten yaratılmışlardır." (Hicr, 15/27). İblisin asıl adı, Azazil idi. Cenab-ı Hakk'ın Hz. Âdem'e (as.) secde etme emrinden yüz çevirmesi ve bu secde emrine kibirlenerek isyan etmesinden sonra, “iblis” ve “şeytan” isimlerini aldı. Bu hadis-i şerifin izahını da kaynaklar şu şekilde yapmış: “Ramazan ayı girince, cennete götürecek iyi şeyler yapan mü’mine, cennetin kapıları açılır. Bu kişi, kötülüklerden sakındığı için cehennem kapıları da kendisine kapanmış olur. “Oruç tutuyorum”u gerekçe yaparak, şeytana ve şeytanî tarzlara itibar etmediğinden de şeytanın etki alanının dışına çıkmış olur.

RAMAZANIN MANEVİ HAVASI İNANANLARI CEZBEDER

Ramazan ayı böyle bir özelliğe sahiptir ki, manevi havası insanları cezbeder. Bundan dolayı günah büroları müşterilerini kaybederler. İnsanlar, buralardan cennete açılan mabetlere yönelirler. Adeta melekleşirler. Bundan dolayı da insanlar, her zamankinden daha fazla ibadete yönelirler. Oruç tutulur.

Kurân-ı Kerîm okunur. Camiler dolup taşar. İnsanlar, günahlarından dolayı tövbe ederler. Allah’ın affına sığınırlar. Herkesi, Ramazan ayı heyecanı sarar. Günah yuvaları müşterilerini kaybeder.

Müminler oruç tutarak, zekât vererek, teravih namazı kılarak, sahura kalkarak, Kurân-ı Kerîm okuyarak ve haramlardan kaçınarak, helâllere yoğunlaşarak Allah’ın rızasını kazanmaya cehd (gayret) ederler. Böylece şeytanlar hezimete uğramış olurlar.

İnsanlar, bu şeytanların faaliyet alanlarına girmezlerse, şeytanlar onlara yaklaşmazlar. Peki nefsi ne yapacağız? O’nu da kısaca izah edeyim. Nefsin en sevmediği şey, oruç tutmaktır. Eğer oruç tutanlar, bütün azaları ile oruç tutabilirlerse, nefis de oruç ile birlikte aç kalmış köpek gibi, kuyruğunu bacaklarının arasına alıp, iyice dermansız kalıp, küçülecektir. Allah-u alem orucun da ana gayesi budur, bunun için Ramazan’da elde edilen alışkanlıkları, sonra da sürdürmek gerekiyor.

ORUÇ TUTAN ŞİFA BULUR

Toparlayalım, Ramazan ayı şeytanlara ve şeytanî arzulara karşı en güçlü siper, oruç da en sağlam kalkandır dedik. Şeytan kendisine uyan cin ve insanları da kullanarak insanları aldatır. (Enam S.A: 112). Bunu görev bilir. (Araf S.A: 11-17) Bundan dolayı Allah (cc): «Şeytanın adımları ardına düşmeyin...» buyurur. (Bakara S.A. 208)

«Aslında iman edip Rablerine güvenen ve O’na dayananlar üzerinde onun bir nüfuzu yoktur.”

“Onun nüfuzu ancak onu dost edinenler ve onu Allah’a, ortak sayanlar üzerindedir.” (Nahl S.A.: 99-100)

“Hangi şeytanlar bağlanır?” sorusuna gelince; bağlananlar hem cin hem de insan şeytanlarıdır. Şerlerinden Allah’a sığınırız. Sığınmak için ise oruçlu olmak gerekiyor.

Son olarak: “Oruç ayetinde onun farz kılınma sebebi olarak, takvalı olasınız/korunasınız diye buyrulur, Asıl korunma ebedi azaptan korunmadır. Ama oruç dünyada da kulu pek çok kötülükten korur. Örneğin çok daha sağlıklı oluruz. O halde biz O'na güvenip; sadece O'nun için oruç tutmalıyız. Allah oruçlarımızı kabul etsin.

Kalın sağlıcakla.