1299 yılında kurulan Osmanlı devleti; dünyanın en uzun ömürlü, kültür ve medeniyet kurucusu, muazzam teşkilata ve müesseslerine sahip Türk İslam devletidir. Türk- İslam tarihinin em muhteşem devri, Osmanlıların zamanıdır. Onlar, siyasi istikrar ve sosyal adaleti sayesinde üç kıtada Akdeniz havzasında Türk -İslam mefkuresinin en kudretli temsilcileri olmuşlardır. Tuna boylarından, Viyana kapılarına kadar, Endonezya’dan İspanya’ya, Kırımdan Yemene, kadar, Fas’tan Tunus’a ve Afrika ortalarına kadar Müslümanların hamiliğini yapmışlardır. Osmanlılar insani esaslara bağlı cihan devleti kurmuşlar, ilim ve sanata, Türk -İslam kültürüne asırlarca faydalı hizmetler yapmışlardır.

Kendinizi Türklere Emanet Edin

16. yüzyılda Boğdan Beyi Büyük Stefan'ın ölüm döşeğinde, evlatlarına gayet ibretli bir şekilde:

"Belki de yakında himayeye muhtaç olacaksınız Asla Rus'a yanaşmayın. Haindir, sizi yok eder. Fakat kendinizi Türklere emanet edin. Adil ve merhametlidirler" diyerek nasihat ettiğini

Bitmeyen Osmanlı Sevgisi

Balkanlar'dan Orta Doğu'ya kadar büyük bir coğrafyanın 1. Cihan Savaşından sonra elimizden çıkmasına rağmen, o topraklarda yaşayan halkın hala büyük bir hasretle "Osmanlı, Osmanlı " diye sayıkladığını ..

Budapeşte'den gelen bir yazarımıza bir Boşnak’ın'. "Mademki İstanbul'a gidiyorsun Allah aşkına o şehrin toprağını benim için öp Allah benim canımı İstanbul'u görmeden, almasın" dediğini. Trablusgarp’taki ihtiyar Cezayirlilerin, boyunlarına muska diye Osmanlı parası taktıklarını… Biliyor muydunuz?

Avrupa'da Akıncı Korkusu

1534 yılında Viyana'daki St. Stephen Katedrali'nde. Osmanlı akıncılarının yaklaştığını görüp çan çalarak haber vermekle vazifeli bir memuriyetin ihdas edildiğini ve bu memuriyetin ancak 1956 yılında, Viyana Belediye Meclisince. Artık bir Osmanlı tehlikesi kalmadığından, bu vazifenin lüzumu yoktur" diye bir karar alınarak iptal edildiğini.

Milletlere Göre Fiyat Farkı

Osmanlı'nın son döneminde, İstanbul’da uzun yıllar kalmış bir batılı tarihçinin şehirde yaşayan değişik milletlerin karakter yapılarını öğrendikten sonra, hatıralarında:

"Bir kaide olarak, Ermeni ye istediği paranın yarısını, Rum’a üçte birini, Yahudi ye dörtte birini veriniz. Fakat bir Müslümanla alışveriş ettiğiniz zaman istediği fiyattan emin olunuz ve istediğini veriniz “diye yazdığını

. Hacizli Cenaze

Son Osmanlı Padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin’in sürgünden sonra

  1. geçirdiği fakr -u zururet içindeki bir hayattan sonra 1926 yılında San Remo'da vefat ettiği zaman 120 000 lira borcu kaldığı için alacaklıları tarafından tabutuna haciz konulduğunu . .Kızı Sabiha Sultan'ın bu parayı bin bir güçlükle temin etmesinden sonra Şam 'a naklolunarak, Yavuz Sultan Selim Camii avlusuna defnedildiğini.

Eşsiz Misafirperverlik

Osmanlı askeri teşkilatını Avrupa'ya tanıtmış olmakla meşhur Comte , Türk toplumunun misafirperverliği ile alakalı olarak :

"Türkler hiçbir din farkı gözetmeksizin bütün yabancılara karşı son derece misafirperverdirler. Ana yollar civarındaki köylerde oturanlardan hali vakti yerinde olanlar öyleden evvel ve akşamüstü gezintiye çıkıp yolcu bulmaya çalışırlar. Eğer bulacak olurlarsa evlerine davet ederler ve hatta çok defa misafirin hangi evde ağırlanacağını tayin ederken kavgaya bile tutuşurlar." Dediğini,

Osmanlı Azameti

1754'de, Sultan III. Osman Han'ın bir namesi Leh kralına ulaştırıldığında, kralın nameyi üç kere öperek başının üstüne koyduğunu ve kralın yanında bulunan devlet erkânının da derhal başlarını açarak saygı duruşuna geçtiklerini. Biliyor muydunuz?