Türkiye ekonomisi 2026 yılına hareketli bir başlangıç yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ocak ayı enflasyon verileri, piyasalarda ve vatandaşlar arasında geniş yankı uyandırdı.
Yılın ilk ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda %4,84 artış gösterirken, yıllık enflasyon oranı %30,65 olarak gerçekleşti.
Aralık 2025’te %0,89 olan aylık artış göz önüne alındığında, Ocak’taki yükseliş dikkat çekici bulundu. İşte detaylar...

2026 OCAK ENFLASYON ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

TÜİK’in açıkladığı resmi verilere göre:

  • Aylık enflasyon (TÜFE): %4,84
  • Yıllık enflasyon (TÜFE): %30,65

Bu oranlar, hem tüketicilerin alım gücünü hem de Merkez Bankası’nın uygulayacağı para politikalarını yakından ilgilendiriyor. Ocak ayındaki artışta özellikle gıda ve konut kalemlerindeki yükselişler etkili oldu.

ENFLASYONDA EN YÜKSEK ARTIŞ GIDADA

TÜİK’in alt kalem bazlı analizine göre Ocak ayında en fazla fiyat artışı yaşanan harcama grupları şöyle:

  • Gıda ve alkolsüz içecekler: %6,59
  • Ulaştırma: %5,29
  • Konut, su, elektrik, gaz ve yakıtlar: %4,43

Bu kalemlerin aylık enflasyona katkısı ise:

Malatya'da dili boğazına kaçan kaleci, polisin müdahalesi ile kurtuldu
Malatya'da dili boğazına kaçan kaleci, polisin müdahalesi ile kurtuldu
İçeriği Görüntüle
  • Gıda: +1,61 yüzde puan
  • Ulaştırma: +0,88 yüzde puan
  • Konut: +0,51 yüzde puan

Aylık bazda bu üç grup, enflasyonun temel sürükleyicileri oldu. Özellikle gıda fiyatlarındaki sert artış, alım gücünü doğrudan etkileyen bir unsur olarak öne çıktı.

YILLIK BAZDA GÖRÜLEN EN YÜKSEK ARTIŞ KONUTTA

Yıllık enflasyonun alt kırılımlarına bakıldığında ise tablo şu şekilde oluştu:

  • Konut, su, elektrik ve yakıt: %45,36
  • Gıda ve alkolsüz içecekler: %31,69
  • Ulaştırma: %29,39

Bu grupların yıllık enflasyona katkısı sırasıyla:

  • Konut: +6,74 yüzde puan
  • Gıda: +7,82 yüzde puan
  • Ulaştırma: +4,64 yüzde puan

Artan kira, doğalgaz ve elektrik giderleri, konut grubundaki yüksek yıllık artışı açıklayan temel faktörler arasında gösteriliyor.

MERKEZ BANKASI’NDAN UYARI GELMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak ayına ilişkin öncü göstergelerde gıda öncülüğünde enflasyonun artabileceği uyarısını yapmıştı. Banka, esas eğilimdeki artışın görece sınırlı olduğunu vurgulamış ancak gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini belirtmişti.

Uzmanlar, açıklanan bu verilerin şubat ayı PPK toplantısında faiz politikası ve enflasyon hedeflemesi açısından belirleyici olacağını ifade ediyor.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN