Kahramanmaraş’ta kırsal kalkınmayı hızlandırmak amacıyla hayata geçirilen uluslararası destekli proje, üreticilere nefes aldırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında, kadınlar ve gençler önceliklendirilerek yüzlerce üreticiye milyonlarca liralık hibe desteği sağlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde; Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle uygulanan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi, Kahramanmaraş’ta somut sonuçlar vermeye başladı. Proje sayesinde kırsalda üretim kapasitesinin artırılması, enerji ve suya erişimin kolaylaştırılması hedefleniyor.
523 ÜRETİCİYE YAKLAŞIK 22 MİLYON LİRALIK HİBE
Proje kapsamında Kahramanmaraş genelinde toplam 523 üreticiye doğrudan hibe desteği sağlandı. Desteklerden yararlanan üreticilerin 256’sını kadınlar oluşturdu. Kadın ve gençlerin üretim süreçlerine daha aktif katılımını sağlamak, projenin en temel hedefleri arasında yer aldı.
Kente aktarılan toplam hibe miktarı 21 milyon 956 bin 400 TL olarak kayıtlara geçti. Sağlanan bu kaynak, kırsal bölgelerde üretimin sürdürülebilirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
DESTEKLER ÜÇ ANA KALEMDE HAYATA GEÇİRİLDİ
Kırsal kalkınma hamlesi çerçevesinde üreticilere sağlanan hibeler üç ana başlık altında toplandı:
· Salça Makinesi Desteği:
280 üreticiye hibe sağlanırken, bunların 228’i kadınlardan oluştu. Bu kapsamda toplam 5 milyon 306 bin TL destek verildi.
· Taşınabilir Güneş Enerjisi Sistemi Desteği:
152 üreticiye yönelik destek programında 5 milyon 730 bin 400 TL hibe sağlandı. Sistem sayesinde üreticilerin enerji maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
· Basınçlı Su Tankeri Desteği:
91 üreticiye verilen bu destek için 10 milyon 920 bin TL kaynak aktarıldı. Suya erişimin kolaylaşmasıyla tarımsal verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
KADIN ÜRETİCİLER KIRSAL KALKINMANIN MERKEZİNDE
Projede kadın üreticilerin yüksek oranda yer alması, sosyal ve ekonomik kalkınma açısından önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor. Kadınların üretim süreçlerine aktif katılımı, kırsalda gelir çeşitliliğini artırırken, yerel ekonominin güçlenmesine de katkı sağlıyor.
Yetkililer, enerji ve su altyapısına yönelik desteklerin uzun vadede üretim maliyetlerini düşürerek çiftçilerin rekabet gücünü artıracağını vurguluyor.
KİRİŞCİ: “KIRSALDA ÜRETENİN YANINDAYIZ”
Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, sağlanan hibelerin üreticilere hayırlı olmasını dileyerek, kırsal kalkınmaya verilen önemin altını çizdi.
Kirişci, “Sen üret, biz destek verelim anlayışıyla hareket ediyoruz. Kırsalda üretimi güçlendirmeye, çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber merkezi



