İstanbul’da örnek davranış! Ücret almayan esnafa Bakan Bolat’tan ödül
İstanbul’da örnek davranış! Ücret almayan esnafa Bakan Bolat’tan ödül
İçeriği Görüntüle
Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen deprem, bölgede son günlerde artan sismik hareketlilikle birlikte dikkatleri yeniden bu bölgeye çevirdi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre 5 Nisan 2026 günü saat 14.14’te Yeniler-Simav merkezli 3.6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Yerin yaklaşık 7.6 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, çevre yerleşimlerde de hissedildi. Deprem sonrası herhangi bir olumsuzluk bildirilmezken, bölgede peş peşe yaşanan küçük ölçekli sarsıntılar uzmanların da dikkatini çekiyor. Özellikle son birkaç gün içinde farklı büyüklüklerde kaydedilen depremler, Simav çevresinde hareketliliğin sürdüğünü ortaya koyuyor.
SİMAV MERKEZLİ 3.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ
Kandilli Rasathanesi’nin paylaştığı verilere göre, 5 Nisan 2026 tarihinde saat 14.14.29’da merkez üssü Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Yeniler bölgesi olan bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 3.6 olarak ölçülürken, yerin 7.6 kilometre derinliğinde gerçekleştiği açıklandı.
Bölgedeki vatandaşlar tarafından hissedilen sarsıntı kısa süreli paniğe neden oldu. Ancak ilk belirlemelere göre herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.
Yetkililer, gelişmeleri yakından takip ederken, bölgede olası risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
SON GÜNLERDE ARDI ARDINA SARSINTILAR KAYDEDİLDİ
Simav ve çevresinde son günlerde farklı büyüklüklerde çok sayıda sarsıntı meydana geldi. 5 Nisan sabah saatlerinde Yeşildere-Simav merkezli 0.9 büyüklüğünde bir deprem kaydedilirken, bir gün önce de farklı noktalarda küçük ölçekli depremler yaşandı.
4 Nisan’da Efir-Simav ve Yemişli-Simav merkezli 1.3 ve 1.5 büyüklüğünde sarsıntılar meydana gelirken, 3 Nisan’da da yine Yeşildere bölgesinde benzer büyüklükte bir deprem kaydedildi.
Bu veriler, bölgede mikro ölçekte de olsa hareketliliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.
UZMANLAR SİSMİK HAREKETLİLİĞE DİKKAT ÇEKİYOR
Uzmanlar, bu tür küçük ölçekli depremlerin fay hatları üzerindeki hareketliliğin göstergesi olabileceğini belirtiyor. Ancak her küçük depremin büyük bir depremin habercisi olmadığı da özellikle vurgulanıyor.
Simav ve çevresinin aktif fay hatları üzerinde yer aldığı bilinirken, bölgede zaman zaman bu tür sarsıntıların yaşanmasının doğal olduğu ifade ediliyor. Yine de vatandaşların tedbirli olması ve resmi açıklamaları takip etmesi öneriliyor.
Afet bilinci ve hazırlığın önemine dikkat çeken uzmanlar, özellikle deprem kuşağında yer alan bölgelerde bu tür hareketliliklerin yakından izlenmesi gerektiğini belirtiyor.
BÖLGEDEKİ HAREKETLİLİK YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR
Kandilli Rasathanesi tarafından ilksel olarak raporlanan bu sarsıntılar, ilgili kurumlar tarafından da takip ediliyor. Bölgede şu ana kadar ciddi bir risk durumu oluşmazken, hareketliliğin devam edip etmeyeceği merak konusu.
Yetkililer, vatandaşların panik yapmaması gerektiğini ancak tedbirli olmanın da önemini vurguluyor.
Simav’da yaşanan bu son deprem ve ardından gelen sarsıntılar, Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı.

Kaynak: HABER MERKEZİ