Evde Lezzetli Kahramanmaraş Dondurması Yapmanın Püf Noktaları! Evde Lezzetli Kahramanmaraş Dondurması Yapmanın Püf Noktaları!
Bu yazımızda Kahramanmaraş'ın en meşhur yöresel yemeklerinden bazılarını ve tariflerini sizlerle paylaşacağız.
1. Maraş Usulü Kebap: Kuzu eti, soğan ve baharatlarla hazırlanan Maraş Usulü Kebap, şehrin en meşhur lezzetlerinden biridir. Fırında pişen bu kebap, yumuşak eti ve lezzetli sosuyla oldukça beğenilir.
Maraş Usulü Kebap Tarifi:
Malzemeler:
  • 1 kg kuzu eti (dana eti de kullanılabilir)
  • 2 adet soğan
  • 2 domates
  • 1 yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
Hazırlanışı:
  1. Kuzu etini küçük parçalara doğrayın.
  2. Soğanları halka halka doğrayın.
  3. Domatesleri ve biberleri küp küp doğrayın.
  4. Bir tencerede sıvı yağı ısıtın ve soğanları kavurun.
  5. Soğanlar yumuşadıktan sonra biberleri ve domatesleri ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  6. Salçaları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
  7. Etleri ve baharatları ekleyin ve karıştırın.
  8. Yaklaşık 1 su bardağı su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın.
  9. Etler yumuşayana kadar pişirin.
  10. Maraş Usulü Kebap'ı pilav veya bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz.
2. Eli Böğründe: Pide içerisine kuzu eti ve soğan konularak fırında pişirilen Eli Böğründe, Kahramanmaraş mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Yumuşak eti ve lezzetli sosuyla oldukça beğenilir.
Eli Böğründe Tarifi:
Malzemeler:
  • 1 adet pide
  • 500 gr kuzu eti (dana eti de kullanılabilir)
  • 2 adet soğan
  • 1 domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
Hazırlanışı:
  1. Kuzu etini küçük parçalara doğrayın.
  2. Soğanları halka halka doğrayın.
  3. Domatesi küp küp doğrayın.
  4. Bir tavada sıvı yağı ısıtın ve soğanları kavurun.
  5. Soğanlar yumuşadıktan sonra domatesi ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
  6. Salçaları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
  7. Etleri ve baharatları ekleyin ve karıştırın.
  8. Yaklaşık 1 su bardağı su ekleyin ve tavayı kapağı kapatın.
  9. Etler yumuşayana kadar pişirin.
  10. Pideyi bir fırın tepsisine koyun.
  11. Pişen eti ve sosu pidenin üzerine dökün.
  12. Fırında kızarana kadar pişirin.
  13. Eli Böğründe'yi yoğurt ve salata ile servis edebilirsiniz.
3. Maraş Tarhana Çorbası: Yöresel tarhanayla yapılan Maraş Tarhana Çorbası, kış aylarının en sevilen lezzetlerinden biridir. Lezzetli ve doyurucu olan bu çorba, soğuk algınlığına da iyi gelir.
Maraş Tarhana Çorbası Tarifi:
Malzemeler:
  • 1 su bardağı Maraş tarhanası
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5 su bardağı su
  • 1 adet soğan
Editör: ATİLLA ŞAKACI