Değerli okurlarımız Covid.19 salgını ile birlikte yaşamımız bütün olarak değişmeye başladı.

Bu ise bize titreyip kendimize dönmemiz gerekliliğini hatırlatıyor. Dün yaşamın iş ve aş telaşından unuttuğumuz birçok sorumluluklarımıza da hatırlattı. Bu sorumluluklarımızı kısaca değinecek olursak kendimizden başlayarak bütün insanlık ve evrenimiz için yapmamız gerekenlerdir. Bu yazımızda sorumluluk alanlarımız ve yapmamız gerekenlere kısaca değineceğim.

KENDİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ

Öncelikli olarak kendimize karşı sorumluluklarımızdan başlamakta fayda var. Çünkü içten dışa doğru gerçekleşirse bir anlam ifade eder. İnsanın ilk başta kendine karşı olan sorumluluğu yaşamaktır. Ama öylesine yaşamak değildir. Bu kulluk ve fizyolojik olarak sağlıklı yaşamaktır. Bu unuttuğumuz kulluğumuzu fak ederek eksiklik tamamlamak, hatalarımızı düzeltmek, yanlışlarımızı ise doğrulmak için bir hatırlatmadır. Bu hatırlatmayı önemseyerek kulluğumuza bir bakacağız ne kadar kuluz ve yapmamız gerekenleri ne kadar yerine getiriyoruz.

Yaşamanın diğer boyutu sağlıklı ve dinç şekilde yaşamaktır. Bu şekilde yaşamak içinde ilk yapacağımız şey beden temizliğine dikkat etmektir. Korona virüsü ilk önce bize temiz ol ve temiz ortamlarda bulunmanın gerekliliği ve önemini hatırlattı. Bu hatırlatmada şakacıktan değil çok ciddi. Ciddiye almadığımızda başlangıcında yatak sonundaysa ölüm var. Gel de ciddiye alma…

AİLEMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ

Korona bize düne kadar ihmal ettiğimiz ailemizin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Sadece kendi sağlığımız değil ailemizin sağlığı içinde yapmamız gerekenleri bize hatırlattı. Dün işlerimizin çokluğundan yanlarına gidemezken bugün virüs bulaştırırız korkusu ile anne babamıza yaklaşamıyoruz. Dün çok fazla önemsemeyip arayıp sormaz iken bugün sık sık arıyor hallerini soruyor önerilere bulunuyoruz.

Evde eşimiz ve çocuklarımızla geçirdiğimiz kısa sürede problem yaşamazken şu an çok uzun zamanlar geçiriyoruz. Bu uzun sürede yaşadığımız problemleri çözmekte zorlanıyoruz. Bu sorunları çözmek için iletişim becerileri ve sabır gücümüzü artıyoruz.

TOPLUMA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ

 İnsan yaradılışında tek olarak dünyaya gelse de sosyal bir canlı olması sebebiyle toplumsallaşmak zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk bazen işinden bazen de sosyal ihtiyaçlarını tatmin etmeden kaynaklanır. Bu durumda tabi ki topluma karşı zorunluluklarımızı ortaya çıkarır. Kendimize ve ailemize karşı iyi insan olduktan sonra topluma karşı da iyi insan olmamız gerekir. Toplumun ruh sağlığını destekleyecek şekilde benden bize geçişle topluma faydalı bir birey oluruz. Bencilliğimizle toplumun içinde kaldığımızda kıskançlık, haset, yalan, iftira, dedikodu, gıybet, vb. artarak topluma zarar veririz. Burada korona ben hastayım sizde hasta olun diyerek insanların yüzüne tükürmek hastalıklı bir bencilliğin belirtisidir. Ben hasta da olsam hastaneden kaçayım da kime bulaşırsa bulaşsın demekte aynı hastalıklı ruh halinin tezahürüdür.

SONUÇ OLARAK;

Covid 19 bize bir ders vermek ve sorumluluklarımız hatırlatmak amacıyla geldi. Sıkıntı etmeye ve üzülmeye gerek yok. Bizde bu süreçten almamız gereken dersi alıp yaşamamıza devam edeceğiz. Yaşamımıza devam edebilmek için ilk ders tabi ki dersi dinlerken alınır. Bu ders ise kendi ve çevremiz için almamız gereken tedbirleri almaktır. Sosyal yaşamla insandan insana geçtiği için öncelikle EVDE Kalacağız, sonrasında her daim hijyen ve temizliğe dikkat edeceğiz. Ders esnasında alınacak diğer ders ise sabırla ve şükürle bu sürecin geçmesini beklemektir. Salgın geçtikten sonraysa her daim bireysel ve sosyal temizliğe dikkat ederek hem kendimizin hem de toplumun sağlığını korumuş olacağız. Covid-19 salgının birey ve toplum ruh sağlığına etkilerine gelecek haftaki yazımda değineceğim.

ACİL ve ÖNEMLİ NOT: Başkanlığını yaptığım Kişisel ve Sosyal Gelişim Akademisi Derneği uzmanları halkımızın bu zor gününde yanlarında olmak ve onlara destek olmak amacıyla ÜCRETSİZ ONLİNE terapi, psikolojik danışmanlık ve koçluk hizmeti vermeye başlamıştır. Uzmanlarımız Psikolojik Danışman, Psikolog, Profesyonel Koçlardan oluşmaktadır. Destek almak isteyen halkımız künyedeki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.