Şair İnci Okumuş Hanım ziyaretimize geldi. O Kuşu Ben Gördüm (Cezaevinden Eğitimcilere Mesajlar) adlı kitabı imzalayarak nazikçe hediye etti.

“Eğitimcilere Mesajlar” kısmı daha da dikkatimi çekti. Kitabı dikkatlice, eleştirel bir şekilde okumam gerekti. O yüzden not almadığım, çizmediğim yer kalmadı.

Kitabın yazarları; Şair İnci Okumuş, Dr. Veda Yar Yıldırım, Prof.Dr.Nail Yıldırım, Cumhuriyet Savcısı Bülent Delibalta. İnci Okumuş mahkûm mektuplarını ustalıkla hikâyeleştirmiş. Kitabın kurgusu bu hikâyelerin üzerine araştırılıp, masaya yatırılmış. Çıkış noktası bu mektuplar olmuş. Kitap Pegem Akademi Yayınları arasında 2. baskısını yapmış. (2021)

Kitap dört bölümden oluşmuş. 140 sayfadır, 96 kaynaktan faydalanılmış. Her kaynak dünyanın ve Türkiye'nin bilim insanlarına ait kaynaklar.

Kitabın adı da çok şey anlatıyor. Havalandırmadan bir kuş geçmiş mahkûmlar “O Kuşu Ben Gördüm” diye kavga ederler. Kuşu Görmek, önce görmek bir çıkış noktasıdır. Bu insanlarca.

Kitapta enteresan bilgiler var. Suçu kimse kabullenmiyor. Ama ortada bir suç var. İşte kitabın konusu suçun sebepleri araştırılmaktadır. Bu araştırmanın sonunda dört unsur öne çıkmaktır; 1- Kendi, 2-Aile, 3- Arkadaş, 4- Okul, Bu unsurları mahkûmlar “suçun” kaynağı saymışlar. Ancak günümüzde “medya” öne çıkmaktadır. Bunun bir çok örneği vardır. Oyunlar, basındaki haberler, suçu nasıl işlediğini öğretecek haberler. Şuçtan kurtulma yolları da basının günahıdır. Bilgisayar oyunu “Mavi Balina” bir çok gencin intiharına sebep olmuştur.

Kitabın bir özelliği de “eğitimcilere, ailelere v.b.” tavsiyede bulunmaktadır. Örnek olarak; nasihat yerine , örnek olmalarının önemini anlatmaktadır.

Yine önemli bir tesbit basit bir suçtan hapisaneye düşen kişiler ıslah olma yerine, yeni suçlar öğrenerek çıkmaktadır. Bir başka konu da “ toplumun “kişiyi kabullenmemesi yeni suçlara devam etmesine sebep olacaktır. Bu tekrarlanarak devam edecektir.

Kitapta önemli bir vurgu da; Suç, bir insanın tek başına karar vererek işlediği bir durum değildir. İfadesi vardır.

Bunun yanında “iyi insanın” da tarifi yapılmaktadır. İyi insan sorumluluğunu bilen, haklara saygı duyan, kendisine, diğer insanlara ve doğuya faydalı, iyilik peşinde, toplumsal ahlâk, evrensel etik kurallarını geliştirmiş, sorgulayan kişi olarak kabûl edilmektedir.

Kitabın önemli bir bölümü de, YALNIZCA SUÇLU MU SUÇLU? Sorgulamasını yapmaktadır. Önemli olan suç olacak unsurları ortadan kaldırması gerekenlerin de suçu bulunmaktadır. Bunun için çareler de sunulmaktadır.

Bir mahkumun bir önerisi beni çok düşündürdü. Mahkûm diyor ki; Neden dört yanlış, bir doğruyu götürüyor. Dört doğru bir yanlışı götürürse ortada yanlış kalmaz.

Ne diyelim bu ifadeye siz söyleyin.

Elinize emeğinize sağlık İnci Okumuş ve arkadaşları.

  1. kitap eğitimcilere, ailelere, topluma bir ders veriyor. Sorumluluk yüklüyor. Hepimiz üzerine düşeni almalı.