Geçenlerde yaptığım bir telefon görüşmesinde, karşımda ki kişinin, büyük bir gururla, “ben ………………………..’ nın adamıyım” demesiyle adeta irkildim. Tüylerim diken diken oldu.

               Hiç düşünülmeden sarf edilen bu cümle nasıl da övünç kaynağı olmuş. Nasılda söyleyen kişinin benliğini hiçe saymış. Farkında bile değil ağzından çıkan sözün anlamının. Adeta “ben yokum, ben O kişiyim” demekten başka bir şey değil!

             Böyle bir cümle duyduğunuzda sarf eden kişi hakkında siz ne düşünürsünüz bilemem ama ben kendi varlığının farkına varamamış kendisi olamamış bir bireyin, başka bir bireyin tüm düşünce ve davranışlarını, üzerine giymiş olduğunu düşünürüm. Kişisel, zihinsel ve sosyal olarak başka bir kişinin güdümünde hareket ettiğini ve yaşadığını düşünürüm. İster istemez yok sayarım onun varlığını.

            Eskiden de böyle idi ama insanlar çıkıp alenen böyle demezdi. En azından bunun övünülecek bir şey olmadığını bilip gizliden yapardı. Gözlemleyenler bilirdi kimin kime yakın olduğunu, altını çizerek söylüyorum “yakın olduğunu” adamı olduğunu değil. Bunun da suyunu çıkarttılar.

Neden böyle olduk? Nasıl bu seviyeye geldik kısmı beni daha çok ilgilendiriyor aslında. “Cehalet” diyeyim kısaca,  öğrenmemek, sorgulamamak, düşünmemek. Ne zaman evlatlarımıza iyi bir ebeveyn olursak, ancak o zaman bu saçma sapan durumlardan kurtuluruz.

            Önce ne kadar kıymetli olduğunu hissettiririz evlatlarımıza. Bu kıymetin kaynağının sadece kendisi olması gerektiğini öğretiriz. Sonra saygıyı ve empatiyi öğretiriz ki, egolarına yenilip etraflarına dalkavuk toplayıp yalakalık yapılan kişiye dönüşmesin. Okumayı ve doğru anlamayı öğretiriz. Arkasındanda düşünmeyi ve sorgulamayı.

             “ İnsanlar güçlü olmayı sever, o yüzden böyle yaparlar” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Haklısınız da üstelik. “Günümüzde gücü olmayan insanlar güçlü birinin yanında durarak kendilerini iyi hissediyor. Kendilerini tatmin ediyor böylece değerli oluyorlar”. Bunda da haklısınız fakat hangi güç insanın asalak gibi yaşamasına müsaade eder onu anlamıyorum.

             Kimsenin adamı olmamanız dileğimle, kalın sağlıcakla!