Yoğurtlu Analı Kızlı Çorba Tarifi

Malzemeler:

Çorba için:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan (isteğe göre)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı su
  • Tuz ve karabiber

Köfteler için:

  • 200 gram kıyma
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 küçük soğan
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Yarım çay bardağı su

Terbiyesi için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Köftelerin Hazırlanması:

  • Kıymayı, ince bulguru, rendelenmiş soğanı, tuz, karabiber ve pul biberi bir kapta yoğurun.
  • Karışıma suyu ekleyip iyice yoğurduktan sonra, ceviz büyüklüğünde köfteler yapın.

2. Çorbanın Hazırlanması:

  • Mercimekleri yıkayın ve bir tencerede 4 su bardağı su ile kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan mercimeklere ince bulguru ekleyin ve 10-15 dakika kadar pişirin.
  • Soğanı doğrayıp çorbaya ilave edin (isteğe bağlı).
  • Diğer yandan, yoğurt, yumurta ve unu bir kasede çırpın.
  • Yavaşça, sıcak çorbanın suyundan bir miktar alıp karıştırarak terbiyeyi hazırlayın.
  • Hazırladığınız terbiyeyi çorbaya ekleyin ve karıştırarak pişirin.

3. Köftelerin Eklenmesi:

  • Kaynayan çorbaya hazırladığınız köfteleri dikkatlice ekleyin ve 15-20 dakika kadar pişirin.

4. Sosun Hazırlanması:

  • Tereyağını bir tavada eritin, üzerine pul biberi ve nane ekleyin.
  • Çorbanın üzerine dökün ve karıştırın.

Tire Köfte Tarifi

Köfte İçin:

  • 500 gram dana kıyma (yağlı olursa daha lezzetli olur)
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 1 dilim bayat ekmek (ıslatılmış ve suyu sıkılmış)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)

Servis İçin:

  • Lavaş ekmeği veya pide
  • Doğranmış domates, soğan ve marul
  • Ayran (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Köfte Harcının Hazırlanması:

    • Bir kaba kıymayı alın, üzerine rendelenmiş soğanı, ıslatıp suyunu sıktığınız ekmeği, sütü, yumurtayı ve baharatları ekleyin.
    • Karışımı iyice yoğurun, yaklaşık 10-15 dakika kadar yoğurmak köftenin daha lezzetli olmasını sağlar.
    • Harcı yoğurduktan sonra küçük parçalar alarak yuvarlayın ve şekil verin. Köfteleri hafifçe oval şekillerde yapabilirsiniz.
  2. Köftelerin Pişirilmesi:

    • Bir tavayı ısıtın ve içerisine bir miktar zeytinyağı ekleyin.
    • Hazırladığınız köfteleri tavaya yerleştirin ve her iki tarafını da kızarana kadar pişirin. Orta ateşte, köfteler iyice pişene kadar 7-8 dakika kadar tutabilirsiniz.
  3. Servis:

    • Pişen köfteleri lavaş veya pide ekmeğiyle servis yapın. Yanında doğranmış domates, marul ve soğan ile sıcak servis edin.
    • İsterseniz ayran da ekleyebilirsiniz.,

Patatesli Börek Tarifi

Malzemeler:

  • 4 adet yufka
  • 4 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber (isteğe bağlı)
  • Pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (yufkaları yağlamak için)
  • 1 adet yumurta (üzeri için)
  • 1 çay bardağı su (yufkaları ıslatmak için)

Yapılışı:

  1. Patates Harcının Hazırlanması:

    • Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyup ezin.
    • Soğanı küçük küçük doğrayın ve sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
    • Kavrulmuş soğana ezilmiş patatesleri ekleyin, tuz, karabiber ve pul biberi de ilave edip karıştırın.
    • Karışımı ocaktan alıp biraz soğumasını bekleyin.
  2. Börek Yapımı:

    • Yufkayı tezgaha serin ve üzerine sıvı yağ ile su karıştırıp fırça ile her yerine sürün.
    • Üzerine bir yufka daha serin ve aynı işlemi uygulayın. Üçüncü yufkayı da aynı şekilde serin.
    • Üç kat yufkanın ortasına patatesli harcı yayın.
    • Yufkaların kenarlarını içe doğru kapatarak rulo şeklinde sarın.
  3. Böreği Şekillendirme:

    • Yufkayı sarmaya başladıktan sonra yuvarlayarak bir tepsiye yerleştirin (ya da dilediğiniz şekilde börek açabilirsiniz).
    • Üzerine yumurta sarısını sürüp 180 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar altın rengini alana kadar pişirin.
  4. Servis:

    • Fırından çıkan sıcak patatesli böreği dilimleyip servis edin.

Çilekli Güllaç Tarifi

Malzemeler:

  • 1 paket güllaç (yaklaşık 10-12 yaprak)
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
  • 300 gram çilek (doğranmış)
  • 1 avuç ceviz içi (isteğe bağlı)
  • Süsleme için ceviz içi veya nar taneleri (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Sütlü Karışımın Hazırlanması:

    SGK ve Sağlık Bakanlığı İşçi Personel Alımı Başladı SGK ve Sağlık Bakanlığı İşçi Personel Alımı Başladı
    • Sütü bir tencereye alın, üzerine toz şeker ve vanilini ekleyin.
    • Orta ateşte karıştırarak ısıtın. Şeker eriyene kadar karıştırın, ancak kaynamamasına dikkat edin.
    • Süt ılıdıktan sonra isteğe bağlı olarak bir yemek kaşığı gül suyu ekleyin ve karıştırın.
  2. Güllaç Yapraklarının Hazırlanması:

    • Güllacın yapraklarını geniş bir tepsiye veya borcama tek tek yerleştirin.
    • Her bir yaprağı ılımış sütlü karışımdan bir kepçe dökün ve karıştırarak yumuşamasını sağlayın. (Yapraklar hemen sütü çeker, fazla bekletmemeye özen gösterin.)
  3. Güllaç Katmanlarının Yapılması:

    • Güllaç yapraklarını bir kat serdikten sonra üzerine doğranmış çilekleri ve cevizleri (isteğe bağlı) yerleştirin.
    • Üzerine tekrar sütlü karışımdan dökün. Bu işlemi kat kat yaparak tüm güllaç yapraklarını ve sütlü karışımı bitirin.
  4. Servis:

    • Çilekli güllaç tamamen soğuduktan sonra buzdolabında en az 2-3 saat bekletin.
    • Servis yapmadan önce üzerine daha fazla doğranmış çilek ve ceviz içi serpebilirsiniz.

Editör: Yaşar Onur TÜRKÖN