Gürsu Ovası’nda, yaz sezonu öncesi yüksek kalite meyve elde etmek için yapılan seyreltme (tekleme) işlemleri, üreticiler için maliyet, işçiler için ise kazanç anlamına geliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan çalışmalar, akşam saatlerine kadar sürerken, işçiler günlük 1200 TL yevmiye kazanıyor.
Temmuz ayında başlayacak olan hasat öncesi yapılan tekleme işlemleri, özellikle Santa Maria ve Deveci armudu ile şeftali ve nektarin türlerinde büyük önem taşıyor. Bu yıl Gürsu Ovası’nda yaklaşık 45 bin ton Santa Maria armudu, 50 bin ton Deveci armudu ve 15 bin ton şeftali-nektarin üretimi bekleniyor.
Kaliteli ve iri meyve hedefiyle yapılan bu işlemde, dalda bir arada büyüyen, küçük veya şekilsiz meyveler koparılarak yere atılıyor. Böylece ağacın yükü dengeleniyor, dalların kırılması önleniyor ve kalan meyvelerin daha sağlıklı gelişmesi sağlanıyor.
Tekleme işinde görev alan tarım işçilerinden Mehmet Maraba, sabah 07.00'de başladıkları mesaiyi akşam 17.00'de tamamladıklarını belirtti. Öğlen bir saatlik yemek molası ve gün içinde iki 15 dakikalık ara verdiklerini kaydeden Maraba, “Daldaki fazlalıkları alıp, ağacın taşıyabileceği kadar meyve bırakıyoruz. Böylece hem ağaç zarar görmüyor hem de üretici kaliteli ürün elde ediyor” dedi.
Maraba, bu çalışmanın hasada göre daha kolay olduğunu ancak dikkat gerektirdiğini ifade etti: “Sadece koparıp yere atıyoruz, hasatta ise ürünü korumak daha zor.”
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de teklemenin maliyet boyutuna dikkat çekerek, “500 ton armutta tekleme maliyeti 1 milyon 250 bin lirayı buluyor. Bu işlem armutta kilogram başına yaklaşık 2,5 liraya, şeftalide ise 1,5 ila 2 liraya kadar çıkıyor. Ancak bu maliyet, kalite ve fiyat avantajı olarak üreticiye geri dönüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Gürsu’daki çiftçiler, hem yüksek verim hem de kaliteli ürün için teklemeyi vazgeçilmez bir tarımsal uygulama olarak sürdürüyor.
Kaynak: İHA