Adana'da Yağışsız Geçen Dönem Çiftçiyi Zor Durumda Bıraktı
Adana'nın Kozan ilçesinde yaşanan kuraklık, çiftçileri zor durumda bırakmaya devam ediyor. Yağışların olmaması ve sulama suyu verilememesi nedeniyle buğday tarlaları kurudu. 50 dönüm büyüklüğündeki buğday tarlasının büyük bir kısmı su verilmediği için kuru ota döndü. Çiftçiler, bu durumu "konya Ovası'ndaki gibi obruklar burada da oluşabilir" diyerek endişeyle izliyor.
Yağış Eksikliği Çiftçileri Alternatif Ürünlere Yönlendiriyor
Türkiye'nin dört bir yanında, bu yılın Ocak ayında son 24 yılın en düşük yağışı alınması ve Şubat ayında da yağmurun görülmemesi, çiftçileri tedirgin ediyor. Yağış eksikliği nedeniyle çiftçiler, buğday gibi suya ihtiyaç duyan ürünleri ekememekten dolayı alternatif ürünler ekmeyi planlıyor. Ancak, ekili tarlalarda tespit edilen görüntüler, çiftçilerin endişelerini daha da artırıyor.
Kozan’da Çiftçiler “Toprak Çatladı, Su Yok” Diyerek Durumu Anlatıyor
Kozan ilçesinde Adil Eker isimli çiftçi, 17 yıldır yaptığı çiftçilikte hiç böyle bir durumla karşılaşmadığını belirtti. Eker, sulama suyunun verilmemesi ve yağışların olmaması nedeniyle büyük zarara uğradıklarını söyledi. "Toprakta nem yok, yer altı suyu da çekildi, buğdayımız kurudu. Konya Ovası'ndaki gibi obruklar burada da oluşur" şeklinde konuşarak yaşadığı endişeyi dile getirdi.
Çiftçiler Üzücü Görüntülerle Karşı Karşıya: Tarlalar Çatladı
Çiftçi Abdullah Kömürcü ise, "Bir ay önce yağmur bekliyorduk ama yağmadı, tarlalar çatladı. Buğday ekildi ama su verilmedi, toprağın nemi kalmadı. Şu an hiçbir şey yapamıyoruz" dedi. Kömürcü, su verilmesi durumunda mısır gibi alternatif ürünler ekmeyi düşündüklerini ancak yeraltı suyunun çekilmesi nedeniyle toprağın verimsizleştiğini vurguladı.
Benzer içeriklere ulaşmak için tıkla! En güncel Kahramanmaraş haberleri ve Maraş haberleri burada!