‘Sektörel Eşleşmeler’ programının da doğal tıp alanında çalışmalar yapan Dr. Ender Saraç, Kahramanmaraş tarhanasından, biberinden ve paçadan bahsederek, mucizevi faydalarını anlatı. İş adamları, geleneksel lezzetlerin sektör temsilcileri ve vatandaşların da katıldığı programda, Dr. Saraç, kentin geleneksel lezzetlerinden olan Maraş biberi ile romatizmaya iyi gelen ağrı kesici merhem, zayıflama çayı ve kolesterol düşürücü merhem tarifleri de katılımcılara uygulamalı olarak sundu. Kahramanmaraş’a özgü tatların başında yer alan biber, tarhana ve dondurma gibi tescilli ürünler de etkinlik alanında sergilenerek katılımcıların beğenisine sunuldu.

Yarışmaya katılanlara yarışma sonunda külahla dondurma ikram edilirken, bazı yarışmacılar dondurmanın üzerine biber döktü. 7 kişinin kıyasıya yarıştığı biber yeme yarışmasında Adem Mağralı birinci oldu. Eyüp Baz ikinci, Hale Bolat üçüncü oldu. Yarışma sonucu dereceye girenlere altın, gümüş ve bronz biber verildi. Kahramanmaraş Biberciler Odası Başkanı Muhittin Balçın, “Maraş biberi denilince insanın aklına, lezzet bakımından önemli ve dünyanın değerli bir biberi olarak karşımıza çıkar. Tatlı ama acı olan Maraş biberiyle ilgili katılımcılarımız biberlerini yediler kendilerini kutluyorum” dedi.

Gıda sektöründe Maraş Biberi ve Maraş Tarhanasının tanıtılacağı “Sektörel Eşleşmeler” programı kapsamında, sağlık konusunda birçok kitaba imza atan ünlü beslenme ve diyet uzmanı Sayın Dr. Ender Saraç’ın panelist oldu. Markalaşma, pazarlama stratejileri ve özel reçetelerin konuşulduğu program akabinde Dr. Ender Saraç gözetiminde “Biber Yeme Yarışması” ve Maraş Şifası Paça tarifi de yapıldı.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ikinci Başkanı Şahin Balcıoğlu programla ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Bugün güzel bir etkinlik gerçekleştirildi.Çok kıymetli olduğunu bildiğimiz değerlerimizin biraz daha gün yüzüne çıkabilmesi için çok kıymetli hocamız Doktor Ender Saraç'ı buraya davet ettik. Bizden daha coşkulu bir şekilde değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini ifade etti. İnşallah onunda, bu yeni dünya düzenindeki sosyal medyadaki bu görsel medya ile tanıtılacağını ve Maraş'ı bir adım daha ileri götüreceğini umut ediyoruz. Umarız hedefimize ulaşmış oluruz'' dedi.

KMTSO Başkanı Serdar Zabun ise şunları kaydetti;
''Kahramanmaraş için çalışıyoruz. Bugün ki misafirimiz Doktor Ender Saraç, bizim için büyük bir onur kaynağı oldu. Kendisini gururla ağırladık. Kahramanmaraş için güzel reçeteler, Maraş biberinden, kırmızı biberimizden tarhanamızın mucizelerine, paça çorbamızın mucizelerini anlattı. Bizim paçamız, tarhanamız saymakla bitmeyecek yiyeceklerimiz var Kahramanmaraş'ta. Bunların hepsi için ayrıca çalışma yapıyoruz. İnşallah ilerleyen zamanda kamuoyuna da duyuracağız. Kahramanmaraşlının sahip çıkması için de elimizden geleni yapacağız. Bugün ki bu tanıtımımızda bize katkı sağlayan Doktor Enver Saraç ve ekibine de teşekkür ediyoruz. Özellikle medyamızdan sürekli bizleri takip etmesini ve ilerleyen etkinliklerimizde, özellikle de dondurmayla ilgili etkinliklerde katkı sağlamalarınızı bekliyoruz.''
“Kahramanmaraş’ın biberi, tarhanası, paçası ve bu ürünlere lezzet katan sumak ekşisinin burada önemli anlatımlarla tanıtımını yapıyoruz. Bu ürünlerimiz ile birlikte kabarcık üzümümüz, samsa, sucuk gibi ürünlerimize tat veren pekmez ve ravanda şerbetimiz gibi yiyecek ve içeceklerimizin özelliklerini Dr. Ender Saraç anlattı. Kahramanmaraş'ın kendi varlıklarına, yiyecek, içecek, doğası, tarih ve kültürüne sahip çıkmasını diliyorum.''
Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ise hedeflerinin Kahramanmaraş’ın bilinirliğini artırmak olduğunu belirterek şunları kaydetti;
''Değerlerimize sahip çıkmak ve tüm dünyaya tanıtmak bu sebeple bu organizasyonu düzenledik. Bu ikincisiydi sektörde eşleşmelerde toplantılarımız düzenleyeceğimiz her toplantıda sektörle ilgili bir fenomen ünlü davet edeceğiz inşallah. Hedefimiz Kahramanmaraş’ın bilinirliğini ve tanıtımını ve olması gereken yerlere getirilmesini sağlamak.''

Erdal Kanbur, ''Öncelikle Kahramanmaraş’ımız için böyle etkinlikler ile Dünya ya tanıtmak. Biz Arkadaşlara söyledik. 73. Yılında lisede okurken biz dondurmayı tanıtmak için Almanya’ya gittik. O günkü şartlarda tabi ki böyle bir teknoloji yok. Kendi Kendine yada anlatacak bir güç yok. Dükkanın önüne kocaman yazı ile yazdırmıştım. Müessesemiz Tarım ve Gıda Fuarında diye... o zamanlar fuarlar yeni tanınmıyor. Şimdiki teknoloji gibi değil siz bizim sesimizi nasıl duyuruyorsunuz şimdi siz yayınlıyorsunuz bütün dünya duyuyor.

Tabi ki Kahramanmaraş Yerel kültürünü dünya ya taşımak önemli Kahramanmaraş da bu şekilde dondurma varmış veya şu şekilde bir paça varmış içeceğimiz bir çorba varmış. Tarhanası varmış gibi ürünleri tanıtmak sizlerin aracılığı ile çok güzel oldu. Çünkü bizim Kahramanmaraş’ta Özellikle bölgemiz hayvancılık açısından tarım açısından. Kahramanmaraş elverişli. Ben 4. Kuşak bir dondurmacıyım ama içerisine koyduğumuz salep süt en kaliteli ve lezzetli ürünleri kullanıyoruz. Biz keçilerin sütleri için orkidelere yayıyoruz. Bugün ahir dağda 500 tane flora çiçeği var. Bunların eti paça yapıyoruz. Neden lezzetli oluyor orkide de yayılan bir hayvanın etini yediğimde ne olur? aroma kokar. Örneğin bir tarhana yapıyoruz. Aroma kokuyor niye? Buğdayımız en güzel topraklar da yetişiyor. Onun içerisine koyduğumuz yoğurt hayvanın sütünden alıyoruz.

O yüzden sizin aracılığınız ile sizlere duyurmak çok güzel oldu. Kahramanmaraş’a hayırlı olsun.''
Hanifi Öksüz ise, ''Maraş için önemli bir konu Maraş’ta obezite sorunu var ve bizler maalesef bunların farkında değiliz. Çocuklarımız yanlış besleniyor. Hazır sanayi ürünleri yiyorlar. Bunların bir çok yan etkileri var. Hanımlarımız eskisi gibi yemeğe çok önem veremiyor daha doğrusu veremiyor. Doğal yiyecekler üzgünüz çok az kaldı artık. Bunları konuşma fırsatı oldu o bakımdan dolayı ile de çok faydalı olduğunu düşünüyorum teşekkür ederim'' ifadelerini kullandı.
HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN





