Kahramanmaraş merkezli Alpedo Dondurma, bazı medya organlarında yer alan “laboratuvar analizlerinde tehlikeli bakteri tespit edildi” iddialarıyla gündemde. BirGün Gazetesi’nin yayımladığı haberde, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) laboratuvarlarında analiz edilen sade dondurma numunesinde Salmonella, Listeria, E.coli ve dışkı kaynaklı bakterilerin bulunduğu öne sürüldü. Rapora göre, bu bakteriler gıda zehirlenmesi ve hatta ölümcül enfeksiyonlara neden olabilecek nitelikte.

“Gıda zehirlenmesine ve ölümcül enfeksiyonlara yol açabilir”
Gıda Mühendisi ve Akademisyen Dr. Bülent Şık, analiz sonuçlarını değerlendirerek; “Bu kadar farklı patojen bakterinin aynı üründe bulunması, sadece anlık bir üretim hatasını değil, sistematik bir hijyen sorununu gösteriyor. Dondurma, özellikle çocuklar için yüksek risk taşıyor. Ürün derhal piyasadan çekilmeli” ifadelerini kullandı. KSÜ tarafından yapılan analizlerde; gıdada asla bulunmaması gereken Salmonella ve Listeria bakterilerinin varlığı tespit edilirken, E.coli bulunması ise dışkı teması şüphesini gündeme getirdi.
Alpedo’dan iddialara yanıt: “Ürünler ihracat içindi, raporlar hatalı”
Gündeme gelen haberin ardından Alpedo Dondurma’dan yazılı bir açıklama geldi. İşletme Müdürü Erdoğan Bayır, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bahsi geçen ürünler sadece ihracat için üretilmişti. Kendi laboratuvarımızda ve Bakanlık onaylı akredite birimlerde yapılan analizlerde sonuçlar uygundu. KSÜ’de yaşanan gecikme ve bekleme koşulları nedeniyle sonuçlar farklı çıkmış olabilir” dedi.
Firmanın avukatı Mesut Çakar ise haberi “algı çalışması” olarak niteleyerek, adli süreç başlattıklarını duyurdu: “Ürünlerimiz hem yurt içinde hem yurt dışında tüm denetimlerden geçmiştir. Kalite ve hijyen bizim için temel ilkedir.”




