Japon Deprem Uzmanı Uyardı: Bandırma Hattında 400 Yıldır Enerji Birikiyor
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi’ndeki sismik risklere dikkat çekerek özellikle Bandırma hattında yaklaşık 400 yıldır büyük bir depremin yaşanmadığını belirtti. Moriwaki, “Bu bölgede dikkatli olunmalı. Her birey depreme karşı hazırlıklı olmalı” uyarısında bulundu.
Marmara Bölgesi Risk Altında
Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen “Japon Deprem Uzmanının Gözüyle Türkiye’nin Depremselliği” konferansında konuşan Moriwaki, Türkiye’nin deprem kuşağı üzerindeki konumuna dikkat çekti. Japonya ile Türkiye’nin benzer sismik özellikler taşıdığını vurgulayan uzman, depreme dayanıklı yapıların önemine değindi.
Moriwaki, Marmara’daki fay hatlarını değerlendirerek şunları söyledi:
-
Tekirdağ’dan Yalova’ya uzanan 170 kilometrelik hattın üç bölüme ayrıldığını
-
Silivri açıklarında 6.1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu ancak bölgenin tamamen rahatlamadığını
-
Gemlik, Bursa, Bandırma, Balıkesir ve Ayvalık yönünde uzanan fay hattında Bandırma’da yaklaşık 350-400 yıldır büyük deprem yaşanmadığını
İç Anadolu’da Durum
İç Anadolu’daki sismik duruma da değinen Moriwaki, Kırıkkale’de büyük bir deprem beklenmediğini ancak Kütahya, Niğde ve Konya çevresinde zaman zaman küçük sarsıntılar yaşanabileceğini söyledi.
Bireysel Hazırlık Hayati Önem Taşıyor
Japon uzman, deprem anında bireysel hazırlığın önemine vurgu yaptı:
-
Acil durum çantasında su, düdük, çikolata ve tuz bulundurulmalı
-
Evdeki eşyalar sabitlenmeli
-
Aile üyeleri önceden toplanma noktalarını belirlemeli
Moriwaki, Japonya’daki deneyimlerinden yola çıkarak, “2011’de yaşanan depremde ailemle buluşamadım. Herkes önceden nerede buluşacağını bilmeli” dedi.



