Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmez tatlarından biri olan Baklava'yı evde yapmak isteyenler için kolay ve pratik bir tarif sunuluyor. İşte, ev yapımı Baklava tarifi ve malzemeleri:
Ev Baklavası Malzemeleri
-
Mısır nişastası
-
200 gram tereyağı
-
250 gram robotta çekilmiş ceviz veya fındık
-
Aldığı kadar un
-
Yarım çay kaşığı tuz
-
1 tatlı kaşığı sirke
-
1 adet kabartma tozu
-
1 su bardağı sıvı yağ
-
1 su bardağı süt
-
3 adet yumurta
Şerbeti İçin:
-
4 su bardağı şeker
-
5 su bardağı su
-
2-3 damla limon suyu
Püf Noktaları:
-
Baklava yufkasının çok ince açılması gerekir. Hamurun dayanıklı olabilmesi için yeterli miktarda yumurta kullanılmalıdır.
-
Kıtır bir kıvam isteniyorsa hamura yarım limon suyu eklenebilir.
-
Tereyağı, baklavanın lezzetini artırır. Alternatif olarak süt oranı yüksek margarin de kullanılabilir.
-
İç malzemesi olarak kullanılacak Antep fıstığı ve cevizin taze olmasına dikkat edilmelidir.
-
Şerbete çeyrek limon eklenerek şekerlenmenin önüne geçilebilir.
Yapılış Adımları:
-
Yumurta, süt, sıvı yağ, sirke ve tuzu bir kabın içinde karıştırın. Üzerine un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
-
Hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve her birini ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
-
Yuvarladığınız hamurları mısır nişastası serpip oklava yardımıyla açın. Açtığınız yufkaları üst üste koyun.
-
Açılan yufkaları tepsiye yerleştirin ve aralarına çekilmiş ceviz veya fındık serpin. Bu işlemi 3 kat olarak tekrarlayın.
-
Tereyağını eritin ve baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökün.
-
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
-
Şerbet için suyu ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyerek soğumaya bırakın. Soğuyan şerbeti sıcak baklavaya dökün.
Ev yapımı bu lezzetli Baklava, Ramazan Bayramı sofralarınıza keyif katacak. Afiyet olsun!
Editör: SEVİLAY YUMUŞAK