SAHNE: Oturma odası şeklinde düzenlenir. Karşıda büyük bir kanepe,yanlarda koltuk ve aralarda sehpalar ,sahnenin önüne doğru ise bir masa yerleştirilmiş.Masanın üzerinde kitaplar var.Evin oğlu Tuncay sandalyeye oturmuş masa da ders çalışıyor.(Sahneye isteğe göre başka eklemeler yapılabilir.)Biraz sonra içeriden bir ses duyulur.

Anne-Tuncay oğlum,kitaplarını toplasan iyi olur,masayı yemek için hazırlamam lazım.Biraz sonra baban gelecek.Biliyorsun Vedat beyler akşam oturmasına gelecekler,onun için yemeği biraz erken yiyelim.

Tuncay- Tamam anneciğim toplanıyorum”.Kitapları toplarken:Öğleden sonra dershanede ki sınavda en yüksek puanı ben aldım anneciğim.Fen lisesine giremezsem üzülür müsünüz?

Anne-Ne demek oğlum,neden üzülelim.Çalışan çocuk her okulda başarılı olur.Önemli olan senin sağlığın ve mutluluğun (içeri girer)sen düzenli ,çalışan bir öğrencisin.”Ellerinde yemek tabakları  ve kaşık çatal ile masaya doğru ilerler.O sırada Tuncay masadan kalkarken masa örtüsünü de toplar.Anne masayı yerleştirirken :Çalışan insanlar her yerde ,her zaman başarılı olurlar.Bunu unutma.

Tuncay-Tolganın annesi Tolgaya “Fen lisesini kazanamazsan bu sene tatil yok,sana bisiklet de almam diyormuş.”Tolga “ben kazanamazsam diye çok korkuyor.

Anne-Bak yavrucuğum,ne baban ne de ben,bu konuda böyle düşünmüyoruz.Tolga da belki annesini yanlış anlamıştır.Belki Tolga derslerine düzenli çalışmıyorsa ,annesi teşvik etmek için söylemiştir.

O sırada elinde gazeteler ve bir kitapla ,baba içeriye girer .Tuncay ve anne konuşmalarını keserek ona doğru döner,karşılamak için ilerlerler.

Baba-Merhaba,nasılsınız?Tuncay bak sana yeni çıkmış,çalışmalarına çok faydalı olacağına inandığım bir kitap getirdim.Mahmut öğretmen tavsiye etti.”Kitabı oğluna uzatır,Tuncay merakla alır ve kanepeye oturarak karıştırmaya başlar.

Tuncay-Teşekkür ederim babacığım.Bu tip bir test kitabına ihtiyacım vardı.Bak babacığım ,içinde konularla ilgili çok faydalı açıklamalar ve deneyler de var.”Kısaca  birlikte incelerler.

Baba-Tuncaycığım,sen okumayı ve çalışmayı çok seviyorsun güzel,ama dinlenmeyi,oynamayı ve gezmeyi de birlikte götürmelisin,onlara da ihtiyacın var.Hanım,yarın Pazar.Hava güzel olursa pikniğe gidelim.Temiz havadan yararlanır, öğleye de mangal yaparız.

Anne-olabilir tabii.Hadi bakalım yemeğe buyurun,bu kadar sohbet yeter.Önce eller yıkanacak.”Baba ve oğlu dışarıya çıkarken,anne seyircilere doğru döner:Ben şanslı bir anneyim.Oğlumun düzenli ve başarılı bir çalışma alışkanlığı var.sınıfının en çalışkan öğrencilerinden.Fen lisesini kazanması şart diye bir iddiamız yok.Hangi yolla olursa olsun,onun iyi bir eğitim ve öğretim görmesini istiyoruz.Bu da onun düzenli ve azimle çalışmasına bağlı.Bu alışkanlığı olan her öğrenci başarıya ulaşır. Biz bu hırsa ,oğlumuza güvendiğimiz için kapılmıyoruz.Acaba oğlumuzun bu düzeyde olması,ona verdiğimiz aile eğitiminden mi kaynaklanıyor,yoksa onun kendi özelliği mi? Biraz sonra gelecek misafirlerimizle yapacağımız sohbet sonrasında kararı siz verin.Saygılar.

Tuncay-Biz geldik anneciğim,yarınki pikniğe Muratları da  çağıralım mı?Babamla konuştuk,iki aile daha güzel vakit geçiririz.Muratla ben top oynarız.

Anne- İyi düşünmüşsünüz,birazdan gelirlerse konuşur kararlaştırırız.”Anne de masaya doğru gider,hep birlikte yemek için otururlar.Servis yapılır ve yemek yenir.Yemekte kısa bir süre konuşulmaz.Peçete ile ağzını silen baba:”yemek çok güzel olmuş,eline sağlık karıcığım” diyerek masadan kalkar,gazeteyi alır ve koltuğa oturarak okumaya başlar.Anne ve Tuncay da birlikte masayı toplarlar.Sonra Tuncay  kitabını alarak karıştırmaya başlar.Annede etrafı düzenlerken , o sırada zil çalar.Baba gazetesini kapatırken,anne ve Tuncay kapıya yönelirler.Az sonra içeriye Vedat bey,karısı ve oğlu girerler.Tuncay yeni kitabını   Murat ‘ta göstermek için heyecanlıdır. Büyükler otururken o da kitabı Murat’ta uzatır.

Tuncay-Bak Murat, babam bana çok faydalı bir kitap getirdi.Derslerimizde bunun açıklamalarından faydalanabiliriz.”Murat gözü televizyonda Tuncay ‘ı dinlemez. Sonunda da duramaz ,gider televizyonu açar.Tuncay ‘a   döner:

Murat- Tuncay az önceki maçı seyrettin mi? Son atılan gol tam doksandandı.Seyretmedinse televizyondan spor programını açıp ,özetlerden seyredelim.

Tuncay-Murat ,derslerle ilgi bazı sorular hazırlamamız lazım ,seninle bu kitaptan da yararlanarak onları hazırlasak.