Uganda’da yıllardır devam eden cinayet soruşturmalarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Uganda Genelkurmay Başkanı Muhoozi Kainerugaba, pazartesi günü yaptığı açıklamada, çok sayıda cinayetle bağlantılı olduğu öne sürülen Mujurizi Moses’ın güvenlik güçleri tarafından yakalandığını bildirdi.
Kainerugaba’nın açıklamasına göre şüpheli, 2010 ile 2025 yılları arasında Masaka, Ibanda ve Kazo bölgelerinde 38 kişiyi öldürmekle ve kurbanlarının cesetlerini yemekle suçlanıyor. Ancak cinayet ve yamyamlık iddiaları henüz mahkeme kararıyla doğrulanmış değil.
Genelkurmay Başkanı’ndan dikkat çeken açıklama
Şüphelinin yakalandığını duyuran Kainerugaba, sosyal medya paylaşımında Mujurizi Moses’ı Uganda tarihinin en kötü seri katili ve yamyamı olarak nitelendirdi.
Kainerugaba ayrıca şüphelinin kamuoyu önünde yargılanacağını ve idam edileceğini söyledi. Bununla birlikte, yargılama yapılmadan suçlamaların kesinleşmiş kabul edilemeyeceği ve verilecek kararın yargı sürecine bağlı olduğu unutulmamalı.
Geçmiş cinayet soruşturmalarıyla bağlantısı araştırılıyor
Uganda’da daha önce yürütülen bazı cinayet soruşturmalarında Fred Mujulizi adıyla bilinen ve Kulaish Kamugisha ismini de kullandığı belirtilen bir şüphelinin adı geçmişti. Söz konusu kişinin, Greater Masaka bölgesinde yaşanan bir dizi saldırıyla bağlantılı olduğu öne sürülmüştü.
Soruşturma kayıtlarına yansıyan iddialara göre saldırganlar, bazı kurbanların evlerine duvarlarda delikler açarak girdi ve içeride bulunan kişilere palalarla saldırdı. Bu olayların farklı cinayet dosyalarıyla bağlantısı araştırıldı.
Ancak gözaltına alındığı açıklanan Mujurizi Moses ile geçmiş dosyalarda adı geçen Fred Mujulizi’nin aynı kişi olduğu henüz kesin olarak doğrulanmış değil.
Papazın evindeki saldırı da soruşturmalarda yer aldı
Geçmişte gündeme gelen olaylardan biri, Pentekostal kilisesi papazı Steven Mugambe’nin evine yönelik saldırı oldu. İddialara göre saldırganlar, evin duvarında delik açarak içeri girdi ve evde bulunan kişileri palalarla öldürdü.
Greater Masaka bölgesinde benzer yöntemlerle gerçekleştirildiği öne sürülen başka saldırılar da soruşturmalara konu oldu. Bölgede çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğine ilişkin haberler yayımlansa da olayların tamamının aynı şüpheliyle bağlantılı olduğu ve toplam kurban sayısı resmî kayıtlarla ayrıca doğrulanmalı.
Şüphelinin geçmişte yakalandığı iddia edildi
Uganda basınında yer alan bazı haberlerde, Fred Mujulizi adıyla anılan şüphelinin geçmişte yakalandığı, ancak daha sonra kaçtığı veya serbest bırakıldığı ileri sürüldü. Şüphelinin hangi koşullarda serbest kaldığına ilişkin ayrıntılar ise kesinlik kazanmış değil.
Yakınlarını cinayetlerde kaybettiğini söyleyen bazı kişilerin de şüpheliyle ilgili iddialarda bulunduğu bildirildi. Bu beyanların soruşturma kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor.
Son cinayet iddiası 28 Eylül tarihine uzanıyor
Uganda Radio Network’ün 16 Ekim 2026 tarihli haberinde, Fred Mujulizi adıyla anılan şüphelinin Greater Masaka bölgesinde 28 Eylül’de bir kadının öldürülmesiyle bağlantılı olarak cinayet ve insan ticareti suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu aktarıldı.
Haberde, kadının romantik ilişki vaadiyle kandırılarak tuzağa düşürüldüğü ve ardından öldürüldüğünün ileri sürüldüğü belirtildi. Olayın ritüel amaçlı işlenmiş olabileceği ihtimalinin de soruşturulduğu kaydedildi.
Söz konusu dosyanın Mujurizi Moses hakkında yapılan son açıklamayla bağlantısı ise mevcut bilgiler ışığında kesin olarak ortaya konulmuş değil.
Soruşturmada gözler resmî açıklamalarda
Uganda’da gündeme gelen olayda, 38 cinayet ve yamyamlık iddialarının yanı sıra geçmiş soruşturmalarla olası bağlantılar da dikkat çekiyor. Şüphelinin kimliği, kendisine yöneltilen suçlamalar ve olaylar arasındaki bağlantılar hakkında kesin değerlendirme yapılabilmesi için resmî soruşturma sonuçları ve mahkeme kayıtlarının netleşmesi gerekiyor.





