Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Süleyman İbze, doğadan toplanan mantarların ciddi sağlık riskleri barındırdığına dikkat çekerek, “Yenilebilir olduğu düşünülen her 3 mantardan 1’i kişiyi hastanelik edebilir” uyarısında bulundu.
Türkiye Doğasında 2 Bin Tür Mantar Var
Türkiye doğasında yaklaşık 2 bin çeşit mantar bulunduğunu belirten Dr. İbze, halk arasında “yenilebilir” olarak bilinen tür sayısının yaklaşık 300 olduğunu söyledi. Ancak bu mantarların 100’ünün zehirli, 10’unun ise doğrudan öldürücü etkiye sahip olduğunu vurguladı.
Benzer Türler Büyük Risk Oluşturuyor
Mantar türlerinin birbirine çok benzediğini ifade eden İbze, “Yıllardır mantar toplanan bir alanda bile yenilebilir mantarın yanında zehirli bir tür gelişmiş olabilir. Bu fark edilmeden toplanıp tüketildiğinde ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor” dedi.
Zehirlenmeler Ölümle Sonuçlanabiliyor
Mantar zehirlenmelerinin iki grupta değerlendirildiğini aktaran Dr. İbze, ilk 6 saat içinde ortaya çıkan belirtilerin genellikle mide bulantısı, kusma ve ishal şeklinde görüldüğünü söyledi. Bazı türlerin ise halüsinojenik etki oluşturduğunu belirtti.
Geç ortaya çıkan zehirlenmelerin ise çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken İbze, “Bilinç kaybı, nöbetler ve ilerleyen süreçte karaciğer yetmezliği gelişebilir. Bu durum ölümle sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.
“Köygöçüren Mantarı” Uyarısı
Türkiye’de halk arasında “köygöçüren mantarı” olarak bilinen türlerin en tehlikeli mantarlar arasında yer aldığını belirten İbze, bu türlerin geçmişte çok sayıda toplu zehirlenme ve ölüme neden olduğunu hatırlattı.
Zehir Pişirmekle Yok Olmuyor
Zehirli mantarların çiğ, pişmiş, kurutulmuş ya da konserve edilmiş olsa bile toksik özelliklerini kaybetmediğini vurgulayan Dr. İbze, mantar zehirlenmelerinde aynı yemeği tüketen birden fazla kişide benzer şikayetlerin görülmesinin önemli bir uyarı işareti olduğunu söyledi.
En Güvenlisi Kültür Mantarı
Mantar zehirlenmesinden korunmanın en etkili yolunun doğadan toplanan mantarlardan uzak durmak olduğunu ifade eden İbze, “En güvenilir mantarlar; kültür ortamında üretilmiş, paketli ve denetimden geçmiş ürünlerdir” dedi.



