Dünya genelinde artan sağlıklı yaşam trendleriyle birlikte vegan beslenme, tıp dünyasının da ilgisini çekiyor. Yapılan araştırmalar, bitkisel temelli beslenmenin bazı kanser türlerinin görülme riskini azalttığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların yerine sebze, meyve, tahıl ve bakliyat ağırlıklı beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurguluyor.
Vegan ve Vejetaryenlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, vegan ve vejetaryenlerin kendi içinde sınıflandırıldığını belirterek, “Hiçbir şekilde et, balık, tavuk ve süt ürünleri tüketmeyenler vegan; süt ürünleri ve yumurta tüketenler ise farklı vejetaryen gruplarına giriyor. Ancak tamamen karbonhidrat ağırlıklı beslenen bireylerde aynı sağlık avantajları görülmüyor” dedi.
Gündüz, vegan veya vejetaryen diyetlerin uzman kontrolünde yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Demir, bakır, iyot, selenyum ve çinko gibi mikro besin ögeleri eksik kalmamalı. Bu nedenle bir sağlık profesyoneline danışarak ilerlemek şart” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı Beslenmenin Anahtarı: Akdeniz Diyeti
Vegan ve vejetaryen diyetler ile Akdeniz Diyeti karşılaştırıldığında, sağlık açısından anlamlı bir fark olmadığına işaret eden Gündüz, “Akdeniz Diyeti sürdürülebilir ve uzun vadede uygulanabilir bir modeldir. Et ve işlenmiş ürünlerden uzak durmak kolon kanseri riskini düşürür ve sağlığı korur” dedi.
Uzman, sağlıklı beslenmede bitkisel ağırlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile birlikte, mikro besin ögelerinin yeterli alımının önemine vurgu yaptı.



