Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de volkanik risklerin yeterince gündeme alınmadığını belirterek 14 il için kritik uyarıda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında afet yönetimi politikalarının yalnızca deprem gerçeği üzerinden şekillendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Gürer, bazı bölgelerde volkanik hareketlilik izlerine rastlandığını ve riskli alanların afet planlamasında daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı.
TBMM’de Volkanik Tehlike Gündemi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan Gürer, özellikle volkanik dağların yeterince izlenmediğini belirtti. Afetlerin yaşandıktan sonra değil, yaşanmadan önce önlem alınarak yönetilmesi gerektiğini ifade eden Gürer, yanardağ riskinin de deprem kadar ciddiye alınması çağrısında bulundu.
Hasan Dağı ve Erciyes Çevresinde Gaz Çıkışı Tespiti
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü verilerine atıfta bulunan Gürer,
-
Hasan Dağı
-
Erciyes Dağı
çevresinde 20 farklı noktada gaz çıkışlarının tespit edildiğini açıkladı.
Gürer ayrıca Tuz Gölü yakınlarında bulunan doğalgaz depolama tesisinin olası risklere karşı yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yetkililerin tesis ile volkanik alan arasındaki 64 kilometrelik mesafenin güvenli olduğunu ifade ettiğini aktaran Gürer, bazı bilim insanlarının olası bir patlamanın 100 kilometrelik alanı etkileyebileceğine yönelik uyarılar yaptığını dile getirdi.
Aktif Fay Hatları Risk Faktörünü Artırıyor
Bölgede bulunan:
-
Ecemiş Fayı
-
Tuz Gölü Fayı
gibi aktif fay hatlarının sismik hareketlilik riskini artırabileceği ifade edildi.
Türkiye’de Risk Taşıyan Volkanik Alanlar
Gürer, Türkiye’de tarihsel süreçte aktif olmuş çok sayıda volkan bulunduğunu belirterek risk taşıyan başlıca alanları şöyle sıraladı:
-
Erciyes Dağı
-
Nemrut Dağı
-
Ağrı Dağı
-
Karacadağ
-
Göllüdağ
-
Hasan Dağı
Özellikle Hasan Dağı ve Göllüdağ’ın son 10 bin yıl içinde aktif olduğuna dikkat çekildi. Hasan Dağı’nın yaklaşık 8 bin yıl önce faaliyete geçtiği ve Çatalhöyük kazılarında bu patlamalara ait çizimlerin bulunduğu hatırlatıldı.
İl Risk Planlarında Volkanik Tehlike Eksikliği
Gürer, Niğde başta olmak üzere bazı illerde hazırlanan İl Risk Azaltma Planları’nda volkanik tehlikelere yeterince yer verilmediğini söyledi.
Risk değerlendirmesi yapılması gereken iller arasında:
Aksaray, Kayseri, Nevşehir, Konya, Kars, Bitlis, Ağrı, Van, Isparta, Manisa ve Diyarbakır yer alıyor.
“Gerçek Zamanlı İzleme Sistemi Kurulmalı”
Gürer, aktif volkanların gerçek zamanlı olarak izlenip izlenmediğinin kamuoyuna açıklanmasını istedi. Ayrıca gaz çıkışlarının insan sağlığı, tarım ve çevre üzerindeki etkilerine ilişkin tıbbi-jeolojik araştırmaların yapılması çağrısında bulundu.
Uzmanlar ise Türkiye’nin jeolojik yapısı nedeniyle yalnızca deprem değil, volkanik risklerin de uzun vadeli afet planlamasında dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.




