İstanbul merkezli 14 ilde düzenlenen operasyonla ortaya çıkarılan “sipariş bebek” çetesine ilişkin soruşturmada, 41 kadının toplam 811 kez yumurta satışı yaptığı belirlendi. Dosyaya giren ses kayıtlarında, farklı ülkelerde ödenen ücretler üzerinden pazarlık yapıldığı görülürken, şüpheliler arasındaki para trafiğine ilişkin dikkat çekici iddialar da ortaya çıktı.
41 Kadının 811 Kez Yumurta Satışı Yaptığı Belirlendi
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma, CİMER üzerinden yapılan ihbarın ardından başlatıldı. İddiaya göre, şebeke lideri olduğu öne sürülen kadının eşi, durumdan şüphelenerek yetkililere başvurdu.
Emniyet ekiplerinin yürüttüğü incelemelerde, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Arnavutluk ve Gürcistan bağlantılı yasa dışı üreme hücresi ticaretinin örgütlü şekilde yürütüldüğüne ilişkin bulgulara ulaşıldı.
HTS ve MASAK kayıtları, yurt dışı seyahat bilgileri ve diğer delillerin incelenmesi sonucunda, 41 kadının maddi menfaat karşılığında yurt dışına yönlendirilerek toplam 811 kez yumurta satışı yaptığı tespit edildi.
14 İlde Operasyon: 8 Kişi Tutuklandı
Soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 14 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Aralarında örgüt yöneticileri, donör kadınlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile seyahat organizatörlerinin bulunduğu toplam 53 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
Şüphelilerden 8'i tutuklanırken, 36 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Ses Kayıtlarında Gürcistan ve Amerika Detayı
Soruşturma dosyasına giren ses kayıtlarında, donör adaylarına ödenecek ücretler üzerinden yapılan pazarlıklar dikkat çekti.
Kayıtlara göre Hacer T. isimli şüpheli, bir donör adayının başka bir bağlantıdan 2 bin euro teklif aldığını söylemesi üzerine, “Ben sürekli kız yolluyorum” ifadesini kullandı. Aynı görüşmede, Gürcistan ve Amerika'da daha yüksek ücretler verilebildiğini belirterek, “Gürcistan, Amerika fazla verir, 3 bin 500” dediği öne sürüldü.
Görüşmede donör adayının fiziksel özellikleri ve kan grubunun da ücret pazarlığında gündeme geldiği iddia edildi.
Donör Adayı Bulanlara Komisyon İddiası
Soruşturma dosyasındaki mesajlaşmalarda, donör adayı yönlendiren kişilerin komisyon talep ettiği de öne sürüldü.
Bir kadının, daha önce Hacer T.'ye donör adayı yönlendirdiğini belirterek ödeme istediği mesajlar dosyaya girdi. Başka bir yazışmada ise bir kişinin, daha yüksek ödeme alması durumunda yeni adaylar yönlendirmeyi sürdüreceğini ifade ettiği belirtildi.
Organizasyonun Birçok Ülkeye Uzandığı Öne Sürüldü
Hacer T.'nin ifadesinde, organizasyonun KKTC, Gürcistan ve Arnavutluk dışında Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kosova gibi ülkelere de uzandığını ileri sürdüğü aktarıldı.
Şüphelinin, donör gönderme işine yaklaşık 12 yıldır devam ettiği öne sürülen bir kişi aracılığıyla dahil olduğunu anlattığı belirtildi.
Yaklaşık 2 Milyon Euroluk Para Trafiği İddiası
Soruşturma kapsamında, şebekenin kadınlardan yumurtaları 80 euroya alıp 100 euroya sattığı iddiası da dosyaya yansıdı. Örgüt üyeleri arasında yaklaşık 2 milyon euroluk para trafiği bulunduğu öne sürüldü.
Çocuk sahibi olmak isteyen bazı kişilerin donör adaylarının saç ve göz rengi gibi fiziksel özelliklerine ilişkin taleplerde bulunduğu da soruşturma dosyasındaki iddialar arasında yer aldı.



