Malumunuz son günlerde Kış bastırdı, her yer beyaz gelinlik görüntüsünde.

Ülke genelinde olsun, şehrimiz Kahramanmaraş’ta olsun.

Son olarak geçen hafta Aydın’da Kahramanmaraşlı iş adamımız Hanefi Öksüz’ün yaptığı yatırım Batı Kipaş Geri dönüşüm Kağıt Fabrikasını inceleme fırsatım olmuş ve kaleme de almıştım.

Her geçen gün istihdam müjdesi alan Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz ayda 3 OSB müjdesi almıştık.

Şimdi ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi ‘İhtisas Gümrüğü’ Müjdesi ile Kahramanmaraş’ı ‘istihdamın kahramanı’ ilan etti.

Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında stratejik öneme sahip bulunan tekstil sektörü, ihracat ve istihdam bakımından Türkiye’nin omurgası konumunda.

Yaklaşık 13 milyar dolar ihracat ve 460 bin kişilik istihdam sağlayan sektör, ihracat performansını artırarak 2022 için 15 milyar dolar ihracat hedefi ile yatırım ve üretime devam ediyor.

Sektörün istihdam yönünden başını çeken Kahramanmaraş’ta, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Şahin Balcıoğlu yerli üretici firmalar için ciddi bir ek maliyet ve vakit sorunu oluşturan ‘tekstil ihtisas gümrüğü’ sorunun çözüldüğünü belirtti.

Bu sevindirici Müjde Kahramanmaraş’ta istihdamın önünü açacak.

İnsanlar evine ekmek götürecek.

İşsiz insanımız kalmayacaktır düşüncesindeyim.

Tekstil ihtisas gümrüğü olmadığından ihracatı yapılan birçok ürünün ithalatının başka illerdeki tekstil ihtisas gümrüğünden geçtiğini duyuyorduk.

Daha önce sanayiciler tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen iplik ve kumaşların ithalat işlemleri Kahramanmaraş gümrük idaresince yerine getirilememekteydi.

Bu da üretici firmalarımız için ciddi bir ek maliyet ve vakit sorunu oluşturmaktaydı.

Meslek Kom. talepleri ile yapılan müracaat ile Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekilimiz Mahir Ünal ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş'ün destekleriyle Kahramanmaraş İhtisas Gümrüğü müjdesi ile Kahramanmaraş atağa geçti.

Bakan Balcıoğlu, Türkiye’nin en büyük tekstil entegrasyonuna sahip Kahramanmaraş’ın 400 ihracatçı şirketiyle 136 ülkeye 1,4 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek; “Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründeki üretim ve ihracat kapasitesini artırmak, gümrük işlemlerini daha kısa sürede tamamlamak, gümrük kontrollerinde etkinliği artırmak bakımından ilimizde tekstil ihtisas gümrüğü ihdas edilmesi çok önemli fayda sağlayacaktır.

İhtisas gümrüğü uygulaması, belirli eşyanın gümrük işlemlerinin yalnızca belirli gümrük idarelerinden yapılması olarak tanımlanmaktadır ve Türkiye’de 22 tekstil ihtisas gümrüğü bulunmaktadır. Ancak, Kahramanmaraş gibi bu sektörde dünyanın moda merkezleri için üretim yapan, tekstil hammaddesi ithalatında ciddi payı bulunan bir şehirde ihtisas gümrüğü kurulması ile beraber sektör zor durumdan kurtulmuş ve rekabet gücünü olumsuz etkileyen bu sorun çözülmüştür. Kahramanmaraşımıza hayırlı olsun.” İfadelerini kullandı.

Bu yapılan hamleden dolayı Sayın Balcıoğlu’nu tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Tekstil sektörü üretiminde ve dış ticaretinde yoğunlaşmış olan Kahramanmaraş’ta tekstil ihtisas gümrüğü kurulması hususunda yoğun bir şekilde çalışmalarda bulundular.

İnşallah Tekstil şehri hak ettiği değer bulur düşüncesindeyim.