Türkiye otomotiv sektörü, ağustos ayında ihracat performansını artırarak 2 milyar 733 milyon dolar seviyesine ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,3 artış kaydedildi. Türkiye genel ihracatında ilk sırada yer alan otomotivin toplam ihracattan aldığı pay ise yüzde 12,5 oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, sektörün ihracattaki liderliğini bu ayda da sürdürdüğünü belirterek, “Çekici ve otobüs-minibüs-midibüs gruplarında çift haneli büyümeler elde ettik. Almanya’ya yüzde 41, İspanya’ya yüzde 59 ihracat artışı sağladık. İlk sekiz ayda toplam ihracatımız 26,5 milyar doları aştı ve Türkiye’nin dış ticaretine en büyük katkıyı sağlayan sektör olmayı sürdürdük” dedi.
Ağustos ayında en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin ihracatı yüzde 1 artışla 1 milyar 221 milyon dolara yükseldi. Binek otomobil ihracatı yüzde 2 düşerek 705 milyon dolara, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı ise yüzde 9 azalışla 366 milyon dolara geriledi. Tedarik sanayinde Almanya öne çıkarken, bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 8 arttı. İtalya’ya yüzde 19, Polonya’ya yüzde 12, Fas’a yüzde 62 ve Çekya’ya yüzde 21 yükseliş kaydedildi. Buna karşılık İspanya’ya yüzde 11, Rusya’ya yüzde 53 düşüş yaşandı.
Binek otomobil ihracatında en çok ürün gönderilen ülke Fransa oldu. Fransa’ya yüzde 7, İspanya’ya yüzde 48 ve Almanya’ya yüzde 68 artış kaydedilirken; İtalya’ya yüzde 28, Slovenya’ya yüzde 14 ve Polonya’ya yüzde 52 düşüş gözlendi. Eşya taşımaya mahsus araçlarda Almanya’ya yüzde 343, İspanya’ya yüzde 194 ve Fransa’ya yüzde 36 yükseliş dikkat çekerken; Birleşik Krallık, Slovenya, Belçika ve İtalya’ya ihracatta gerileme yaşandı.
Otobüs-minibüs-midibüs grubunda Almanya, İtalya, İspanya ve Polonya pazarları öne çıkarken, çekici ihracatında da Avrupa ülkelerine güçlü artışlar kaydedildi. Ağustosta en çok ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yüzde 41 artışla 499 milyon dolar tutarında satış yapıldı. Fransa’ya yapılan ihracat yüzde 14 artışla 281 milyon dolara, İspanya’ya yapılan ihracat ise yüzde 59 artışla 238 milyon dolara yükseldi.
Geçen ay Fas’a yüzde 97, Çekya’ya yüzde 19 ve Portekiz’e yüzde 21 artış yaşanırken; Birleşik Krallık’a yüzde 28, Polonya’ya yüzde 10, Belçika’ya yüzde 11 ve Rusya’ya yüzde 52 düşüş kaydedildi.
Avrupa Birliği ülkeleri, toplam otomotiv ihracatında yüzde 72’lik pay ve 1 milyar 958 milyon dolarlık hacimle ilk sıradaki yerini korudu. AB’ye yönelik ihracat yüzde 12 artarken, diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracat yüzde 28 azaldı. Ağustos ayında Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 10, Afrika ülkelerine yüzde 23 artış olurken; Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 26, Orta Doğu’ya yüzde 32 ve diğer Amerika ülkelerine yüzde 33 gerileme kaydedildi.




