Türkiye’de en çok tercih edilen deterjan markalarından OMO hakkında merak edilenler yanıt buldu. OMO, doğrudan İsrail malı değildir; ürünler Türkiye’de, Unilever’in yerel fabrikalarında üretilmektedir. Ancak bazı tüketiciler, Unilever’in İsrail ile iş birlikleri nedeniyle OMO’yu boykot etmektedir.

OMO, 1954 yılında İngiltere’de kuruldu ve 1959’dan itibaren Unilever bünyesinde üretim yapıyor. Unilever’in merkezleri Hollanda ve İngiltere’de bulunuyor. OMO, Hindistan’dan Türkiye’ye kadar pek çok ülkede üretilip satılmaktadır.

Türkiye’deki OMO ürünleri Marmara, Karadeniz ve Anadolu’daki fabrikalarda üretilmektedir. Bu durum, ürünlerin yerli üretim olduğunu gösterse de, markanın sahibi uluslararası bir şirket olan Unilever’dir.

Tuğyan Ülkem Gülter'in eski eşi Mahmut kimdir, kaç çocuğu var?
Tuğyan Ülkem Gülter'in eski eşi Mahmut kimdir, kaç çocuğu var?
İçeriği Görüntüle

Unilever’in İsrail ile ilişkileri, bazı tüketiciler tarafından boykot sebebi olarak gösteriliyor. Şirketin, İsrail’in önde gelen firmalarından Strauss Group ile iş birliği yapması, Ben & Jerry’s markasının İsrail satışına dair tartışmaları ve ortağı olduğu bazı şirketlerin İsrail’e ekonomik katkısı, tepkiyle karşılanıyor.

Türkiye’de Unilever’in üretim ve dağıtımını yaptığı diğer popüler markalar arasında Dove, Axe, Rexona, Lipton, Knorr, Algida, Magnum, Carte D’Or ve Clear yer alıyor. Bu markalar da zaman zaman boykot listelerinde gündeme geliyor.

OMO’yu boykot etmek, ürünün menşeiyle değil, sahibinin İsrail ile olan ticari ilişkilerine yönelik tüketici tepkisini ifade ediyor. Bu nedenle OMO’nun Türkiye’deki üretimi yerli olsa da, marka politik sebeplerle tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ