Genellikle kol ve bacaklarda güçsüzlük, karıncalanma, uyuşma gibi belirtilere neden olan Multipl Skleroz (MS) Hastalığı, dünya genelinde nadir görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. 4 farklı şekilde ortaya çıkabilen bu hastalığın tedavisi henüz bulunmuş değil.

MS Hastalığı'nın gençlerde özürlülüğe yol açabilen en önemli sinir sistemi hastalıklarından biri olduğunu vurguluyor. Özellikle İskoçya, İskandinavya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde daha yaygın görülen bu hastalık, tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiliyor. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de bağışıklık sistemini etkileyerek belirtilerin ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülüyor.

MS Hastalığının Belirtileri ve Etkilediği Alanlar

MS Hastalığı, vücudun kendi bağışıklık sisteminin beyin, omurilik ve göz sinirlerine saldırması sonucunda ortaya çıkıyor. Bu saldırılar, sinir liflerini çevreleyen miyelin kılıfını etkileyerek hasarlı alanlarda sertleşmiş dokular oluşturuyor. Hastalığın belirtileri arasında kol ve bacaklarda güçsüzlük, çift görme, uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, denge bozukluğu, mesane problemleri, yorgunluk, halsizlik, konuşma bozukluğu ve bilişsel belirtiler bulunuyor.

MS Hastalığının Seyri ve Farklı Tipleri

MS Hastalığı, ataklar ile seyredebileceği gibi bazı hastalarda ilerleyici özellikte seyir de gösterebiliyor. Ataklar genellikle yeni yakınma ve bulguların ortaya çıkmasını içerir ve birkaç hafta sürebilir. Hastalığın farklı tipleri arasında ataklarla seyreden MS, sekonder progresif MS, progresif-relapsing MS, primer progresif MS ve benign MS bulunuyor.

Tatil öncesi ve sonrası takviye gıda kullanılmalı mı? Tatil öncesi ve sonrası takviye gıda kullanılmalı mı?

MS Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Maalesef, MS Hastalığı için henüz kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, atak tedavisi, nörolojik bulguların düzeltilmesi, atakların önlenmesi, özürlülüklerin giderilmesi, rehabilitasyon ve destekleyici tedaviler uygulanıyor. Atak dönemlerinde kortizon tedavisi sıkça kullanılırken, belirtiler ortaya çıktığında kas gevşeticiler, nöropatik ağrı tedavisi, mesane problemleri için tedavi ve antidepresanlar da kullanılabiliyor.

Fizyoterapi, hastaya özgü egzersizlerin düzenli ve programlı bir şekilde uygulanmasıyla hastalığın etkilerini azaltabilir. Dr. Göksel Somay, MS'li çoğu hastanın normal veya normale yakın bir ömür yaşayabildiğini vurgulayarak, uygun tedavilerin zamanında uygulanmasının önemine dikkat çekiyor.

Editör: SEVİLAY YUMUŞAK