Karalahana Tüketimi Tiroid Hastalıklarını Artırıyor

İmperial Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Doğukan Atabay, tiroid hastalıklarının Türkiye genelinde sık görüldüğünü, ancak Karadeniz Bölgesi'nde bu oranın daha yüksek olduğunu belirtti. Atabay, "Karalahana, aşırı tüketildiğinde iyot emilimini engelleyerek guatr oluşumuna neden olabilir. Bunun yanı sıra, şalgam, turp, kabak gibi besinlerin fazla tüketilmesi ve iyotsuz tuz kullanımı da tiroid hastalıklarının yaygınlaşmasına yol açabilir" dedi.

Kadınlarda Görülme Oranı Daha Yüksek

Tiroid bezinde oluşan nodüllerin kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Atabay, "Kadınların yaklaşık yüzde 40-50’sinde, erkeklerin ise yüzde 20-30’unda tiroid nodülü bulunabilir. Nodüllerin büyük çoğunluğu iyi huylu olsa da bazıları büyüyerek nefes darlığı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığına yol açabilir. Nadir de olsa bazı nodüller kansere dönüşebilir. Kesin teşhis için ultrasonografi ve gerekli durumlarda biyopsi yapılması gerekir" ifadelerini kullandı.

Tiroid Nodüllerinde Ameliyat Şart Değil

Eskiden tiroid nodüllerinin tedavisinde tek seçeneğin ameliyat olduğunu hatırlatan Atabay, artık daha modern ve konforlu tedavi yöntemleri bulunduğunu vurguladı. "Tiroid nodülü büyükse, ses kısıklığı ve yutma güçlüğüne yol açıyorsa veya kanser şüphesi varsa tedavi edilmelidir. Geleneksel yöntem olan ameliyatta tiroid bezi tamamen alınır ve hasta ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalır. Ancak mikrodalga ablasyon yöntemi sayesinde sadece iğne deliğinden girilerek nodül yakılabiliyor. Bu sayede tiroid bezi korunarak hastanın ömür boyu ilaç kullanmasının önüne geçilebiliyor" dedi.

Mikrodalga Ablasyon Yöntemi Avantaj Sağlıyor

Yeni tedavi yöntemleri sayesinde açık ameliyatın getirdiği risklerin büyük ölçüde azaldığını belirten Atabay, "Açık ameliyatlarda yüzde 10 ihtimalle ses telleri zarar görebilir ve kalıcı ses kısıklığı yaşanabilir. Ancak mikrodalga ablasyon tedavisinde bu risk son derece düşüktür. İşlem lokal anestezi ile 30-40 dakika içinde tamamlanır ve hasta kısa sürede normal hayatına dönebilir" diye konuştu.

Karalahana Sezonu Açıldı Ama Dikkat!

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan karalahananın mevsimi başladı. Manav esnafı Ali Kemal Özkan, karalahanaya olan ilgiyi şöyle anlattı: "Kar yağınca karalahana daha da tatlanır, şu an tam mevsimi. Karalahana sarması ve çorbası özellikle Trabzon’da çok fazla tüketiliyor. Ancak her besinde olduğu gibi aşırıya kaçmamak önemli" dedi.


Down Sendromu Farkındalık Günü Sergisi Down Sendromu Farkındalık Günü Sergisi

Kaynak: iha