Beslenme, tedavinin sessiz destekçisi
Adana'da görev yapan İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Soner Solmaz, kanser tedavilerinde doğru beslenmenin tedavi başarısını doğrudan etkilediğini söyledi. Solmaz, “Yeterli ve dengeli beslenme, sadece iyileşmeyi hızlandırmaz; aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek tedavi sürecini destekler” dedi.
Kasları korur, bağışıklığı destekler
Kanserle mücadelede beslenmenin beş temel rolü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Solmaz, “Doğru beslenme; kas kaybını önler, enerji seviyesini yükseltir, bağışıklığı korur, tedavilerin yan etkilerini azaltır ve iyileşmeyi hızlandırır” ifadelerini kullandı.
Cerrahi sonrası çinko, C vitamini şart
Solmaz, özellikle cerrahi sonrası yara iyileşmesini hızlandırmak için çinko ve C vitamini yönünden zengin gıdalara dikkat çekti. Ayrıca bazı besinlerin sağlıklı hücreleri koruma potansiyeline sahip olduğunu da belirtti.
Tat kaybı, iştahsızlık ve sindirim sorunlarına dikkat
Kanser tedavisi sürecinde iştahsızlık, tat ve koku duyularında değişim, sindirim zorlukları gibi problemler yaşanabileceğine değinen Solmaz, bu durumların hastaların diyetini zorlaştırdığını söyledi.
Protein ve sağlıklı yağlar ön planda
“Her öğüne yüksek kaliteli protein eklenmeli” diyen Solmaz, et, süt, yumurta, kurubaklagil gibi besinlerin önemini vurguladı. Ayrıca avokado, zeytinyağı ve kuru meyveler gibi sağlıklı yağların enerji ihtiyacını karşıladığını belirtti.
Su tüketimi ihmal edilmemeli
Hidrasyonun da en az gıda kadar önemli olduğunu dile getiren Solmaz, gün boyunca yeterli su ve sıvı tüketiminin, tedavi sürecini doğrudan etkileyebileceğini söyledi.
Yan etkiler kişiye özel diyetlerle hafifletilebilir
Bulantı, kusma, ishal ve kabızlık gibi yan etkilerin uygun beslenme ile yönetilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Solmaz, bu noktada bireysel diyet planlarının devreye girdiğini aktardı.
Antioksidanlar, Omega-3 ve probiyotikler destek oluyor
Solmaz, tedavi sürecinde hücreleri korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için antioksidan, Omega-3 ve probiyotiklerden zengin besinlerin tüketilmesini önerdi. Özellikle somon, yaban mersini, lahana, ceviz ve yoğurt gibi ürünlerin bu süreçte değerli olduğunu ifade etti.
Takviyeler gelişigüzel alınmamalı
Besinlerle yeterli alım sağlanamayan durumlarda, takviyelerin mutlaka uzman kontrolünde alınması gerektiğini vurgulayan Solmaz, her hastanın beslenme ihtiyacının farklı olduğunu ve onkoloji diyetisyenlerinin bu sürece mutlaka dahil edilmesi gerektiğini söyledi.





