Kahramanmaraş’ta turşuluk ürünlerde hasat dönemi başladı. Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Elmalar Mahallesi’nde seralarda yetiştirilen kornişon ve salatalıklar üreticiler tarafından tek tek toplanarak satışa sunuluyor. Hasatla birlikte ürünlerin tarladaki ve marketlerdeki fiyatları da belli oldu.

Seralarda olgunlaşan turşuluk ürünler üreticiler tarafından toplandıktan sonra çuvallara dolduruluyor. Hasat edilen ürünler daha sonra tüccarlara satılıyor. Sera ve tarlada kilogramı ortalama 30 liradan alıcı bulan ürünlerin market ve pazarlardaki kilogram fiyatı ise 50 ila 60 lira arasında değişiyor.

Elmalar Mahallesi’nde üretim yapan Çolak ailesi de hasat döneminde serada aile boyu çalışıyor. Üretici Battal Çolak, 14 dönümlük serada turşuluk kornişon hasadı gerçekleştirdiklerini belirtti. Sabah erken saatlerde başladıkları çalışmayı öğle saatlerinde tamamladıklarını anlatan Çolak, toplanan ürünlerin hal pazarına, ardından market ve semt pazarlarına ulaştığını söyledi. Serada çalışan Ceylan Çolak ise kornişon hasadının yoğun emek gerektirdiğini belirterek ürünlerin zamanında toplanması gerektiğine dikkat çekti.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (1)

DULKADİROĞLU’NDA TURŞULUK ÜRÜNLER TOPLANIYOR

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde turşuluk ürünlerin hasat dönemi başladı. Elmalar Mahallesi’nde bulunan seralarda turşuluk olarak yetiştirilen kornişon ve salatalıklar olgunlaşmalarının ardından üreticiler tarafından toplanıyor.

Hasat işlemi ürünlerin tek tek toplanmasıyla gerçekleştiriliyor. Seralardan alınan kornişon ve salatalıklar daha sonra satış için hazırlanıyor. Toplanan ürünlerin bir bölümü çuvallara doldurulurken hasat edilen turşuluk ürünler tüccarlara satılıyor. Elmalar Mahallesi’nde gerçekleştirilen hasatta ailelerin de üretim sürecinde birlikte çalıştığı görülüyor.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (2)

TARLADA KİLOGRAMI 30 LİRADAN ALICI BULUYOR

Hasat döneminin başlamasıyla turşuluk kornişon ve salatalığın fiyatları da öne çıktı. Sera ve tarlada ürünün kilogramı ortalama 30 liradan alıcı buluyor. Aynı ürünlerin market ve pazarlardaki satış fiyatları ise 50 ila 60 lira arasında değişiyor. Üretici Battal Çolak da ürünlerin tarladan markete uzanan sürecini anlattı. Çolak, tarladaki fiyatın ortalama 30 lira olduğunu, markette ise fiyatın yaklaşık 55 liraya ulaştığını belirtti. Böylece seradan çıkan ürünlerin fiyatı satış noktalarına ulaştığında değişiyor.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (3)

Kahramanmaraş'ta bazı yollar trafiğe kapalı olacak! 26 Eylül
Kahramanmaraş'ta bazı yollar trafiğe kapalı olacak! 26 Eylül
İçeriği Görüntüle

MARKET VE PAZARDA FİYAT 50 İLE 60 LİRA ARASINDA

Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Elmalar Mahallesi’nde seralarda yetiştirilen turşuluk ürünler, hasat edilmesinin ardından satışa sunuluyor. Sera ve tarlada kilogramı 30 liradan alıcı bulan kornişon ve salatalıkların market ve pazarlardaki kilogram fiyatı 50 ila 60 lira arasında değişiyor. Üretici Battal Çolak ise kendi ürünleri üzerinden fiyat farkını anlattı.

“Tarladaki fiyatı ortalama 30 lira ise marketteki fiyatı ise 55 lira civarında” diyen Çolak, hasat edilen ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini de aktardı.Seradan tek tek toplanan ürünler önce çuvallara dolduruluyor. Ardından hal pazarına gönderiliyor. Ürünler hal pazarının ardından market ve semt pazarlarına ulaşıyor.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (7)

14 DÖNÜMLÜK SERADA HASAT MESAİSİ

Elmalar Mahallesi’nde üretim yapan Çolak ailesi, hasat döneminde serada birlikte çalışıyor. Üretici Battal Çolak, 14 dönümlük seralarında hasat gerçekleştirdiklerini söyledi. Seralarında turşuluk kornişon bulunduğunu belirten Çolak, çalışma programlarının sabahın erken saatlerinde başladığını anlattı.

Çolak, “Seramızda turşuluk kornişon var. Buraya sabah erken gelip öğle saatlerinde paydos ediyoruz” dedi. Hasat edilen kornişonların tek tek toplandığını ifade eden Çolak, ürünlerin daha sonra çuvallara doldurulduğunu söyledi.

Ürünlerin seradan çıktıktan sonraki yolculuğuna ilişkin de bilgi veren Battal Çolak, “Bu ürünler tek tek toplanıp çuvallara doldurulduktan sonra buradan hal pazarına gidiyor. Hal pazarından sonra da market ve semt pazarlarına gidiyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (6)

KORNİŞONLAR TEK TEK TOPLANIYOR

Kornişon hasadı ürünlerin serada tek tek toplanmasıyla gerçekleştiriliyor. Olgunlaşan ürünlerin üreticiler tarafından toplanmasının ardından paketleme ve çuvallama işlemleri yapılıyor. Serada çalışan Ceylan Çolak da hasat edilen kornişonların paketleme ve çuvallama işlerini yaptığını söyledi.

Kornişon üretiminin yoğun emek gerektirdiğini ifade eden Çolak, ürünlerin hasat zamanının da önemli olduğunu belirtti. “Çok emek isteyen bir iş ancak yapılması da lazım” diyen Ceylan Çolak, hasadın geciktirilmesi durumunda ürünlerde yaşanan değişimi anlattı. Çolak, “Bir gün geç toplasak kornişonlar irileşip büyüyor” ifadelerini kullandı. Bu nedenle seradaki olgunlaşan kornişonların zamanında toplanması gerekiyor.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (4)

HASAT SABAH ERKEN SAATLERDE BAŞLIYOR

Elmalar Mahallesi’ndeki seralarda hasat çalışmaları sabah erken saatlerde başlıyor. Üretici Battal Çolak, seraya sabah erken geldiklerini ve öğle saatlerinde çalışmayı tamamladıklarını söyledi. 14 dönümlük serada gerçekleştirilen hasatta ürünler tek tek toplanıyor. Toplanan kornişonlar çuvallara doldurulduktan sonra seradan çıkarılıyor ve hal pazarına gönderiliyor.

Hal pazarına ulaşan ürünlerin sonraki adresleri ise marketler ve semt pazarları oluyor. Böylece Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde seralarda başlayan hasat süreci, ürünlerin market ve semt pazarlarına gönderilmesiyle devam ediyor.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (1)

ÇOLAK AİLESİ SERADA AİLE BOYU ÇALIŞIYOR

Elmalar Mahallesi’nde turşuluk ürün yetiştiren Çolak ailesi, hasat döneminde seradaki çalışmalarını aile boyu sürdürüyor. Üretici Battal Çolak, 14 dönüm serada turşuluk kornişon yetiştirdiklerini ve hasat yaptıklarını anlattı. Ceylan Çolak ise serada toplanan kornişonların paketlenmesi ve çuvallanması işinde çalışıyor.

Seranın sahibi Fatma Çolak da üretim yapılan ürünlere ilişkin bilgi verdi. Fatma Çolak, serada kornişon, salatalık ve biber gibi ürünleri topladıklarını belirtti. Hasat döneminin başlamasıyla aile üyeleri seradaki üretim ve toplama çalışmalarını birlikte sürdürüyor.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (2)

SERADAN HAL PAZARINA, ORADAN TEZGAHLARA

Kahramanmaraş’ta hasadı yapılan turşuluk ürünlerin seradan satış noktalarına ulaşmasına kadar farklı aşamalar bulunuyor. Elmalar Mahallesi’nde seralarda yetişen kornişon ve salatalıklar öncelikle olgunlaşıyor. Ardından ürünler üreticiler tarafından tek tek toplanıyor.

Hasat edilen ürünler çuvallara doldurularak hal pazarına gönderiliyor. Battal Çolak’ın verdiği bilgiye göre ürünler hal pazarının ardından market ve semt pazarlarına gidiyor. Ürünlerin fiyatı da bu süreçte değişiyor.

Sera ve tarlada kilogramı ortalama 30 liradan alıcı bulan ürünler, market ve pazarlarda 50 ila 60 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Battal Çolak, tarlada ortalama 30 lira olan ürünün market fiyatının yaklaşık 55 lira olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta Turşuluk Ürünler Tezgâha Çıkıyor (3)

KORNİŞON, SALATALIK VE BİBER HASADI YAPILIYOR

Elmalar Mahallesi’ndeki seralarda yalnızca kornişon değil farklı ürünlerin de hasadı gerçekleştiriliyor. Seranın sahibi Fatma Çolak, kornişon, salatalık ve biber gibi ürünleri topladıklarını ifade etti. Turşuluk olarak yetiştirilen kornişon ve salatalıkların hasat dönemiyle birlikte seralarda çalışma yoğunluğu da devam ediyor.

Olgunlaşan ürünler tek tek toplanarak çuvallara dolduruluyor ve satışa hazırlanıyor. Üretici Battal Çolak’ın 14 dönümlük serasında da hasat sabah erken saatlerde başlıyor ve öğle saatlerine kadar sürüyor. Ceylan Çolak ise kornişonların bir gün geç toplanması durumunda irileşip büyüdüğünü belirterek hasadın zamanında yapılmasının önemini anlattı.

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Elmalar Mahallesi’nde başlayan turşuluk ürün hasadıyla birlikte kornişon ve salatalıklar seralardan toplanarak hal pazarına, ardından market ve semt pazarlarına ulaştırılıyor.

Kaynak: İHA