Edebiyatın ve şiirin başkenti Kahramanmaraş, 2026 yılı Kütüphane Haftası’nı birbirinden renkli ve öğretici etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda hazırlanan ve şehrin kültürel dinamiklerini harekete geçiren etkinlik takvimi, 30 Mart Pazartesi günü kapılarını açıyor. Rasim Özdenören Çocuk Kütüphanesi’nden Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’ne kadar kentin sembol mekanlarında gerçekleştirilecek olan programlar, çocukların hayal dünyasını zenginleştirirken yetişkinleri de kentin köklü edebiyat geleneğiyle buluşturacak. 30 Mart - 3 Nisan tarihleri arasında sürecek olan bu maratonda, Fatma Betül Yıldız ile resimli hikaye oluşturmadan Duran Boz ile edebiyat söyleşilerine kadar geniş bir yelpaze sunuluyor. Peki, Kahramanmaraş Kütüphane Haftası’nda hangi gün hangi etkinlik var, atölye çalışmaları nerede yapılacak? İşte çocukları kitapların büyülü dünyasına davet eden, gençleri ise sanatla buluşturan o dev takvimin tüm ayrıntıları…

ÇOCUKLAR İÇİN HAYAL DÜNYASININ KAPILARI ARALANIYOR: ATÖLYE ÇALIŞMALARI VE MASAL ANLATIMLARI

Kütüphane Haftası’nın ilk startı, 30 Mart Pazartesi günü saat 10.00’da Rasim Özdenören Çocuk Kütüphanesi’nde verilecek. Fatma Betül Yıldız’ın rehberliğinde gerçekleştirilecek olan "Resimli Hikaye Oluşturma Atölyesi", minik kitapseverlere kendi hikayelerini çizgi ve kelimelerle kağıda dökme fırsatı tanıyacak. Etkinlikler hız kesmeden 31 Mart Salı günü "Anne - Çocuk Birlikte Okuyoruz" programıyla devam edecek. Aile içi bağları kitapların ışığında güçlendirmeyi hedefleyen bu anlamlı buluşmanın ardından, Cemile Akkoyun Gençlik Merkezi’nde yaratıcılığın ön planda olduğu "Kitap Ayracı Yapım Atölyesi" düzenlenecek.

Nisan ayına girildiğinde ise 1 Nisan Çarşamba günü Yaşar Bayraktar, çocuklarla "Hikaye Yazma Atölyesi"nde bir araya gelerek kalemin gücünü minik ellere teslim edecek. 2 Nisan Perşembe sabahı ise Sevde Gözükara’nın sesinden dökülecek "Masal Anlatımı", çocukları kütüphane ortamında masalsı bir yolculuğuna çıkaracak. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu atölye çalışmalarının çocukların okuma alışkanlığı kazanması ve kütüphaneleri yaşayan birer sosyal alan olarak görmesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Google ve yerel etkinlik aramalarında şimdiden üst sıralara yerleşen bu programlar, Kahramanmaraş’ın gelecekteki yazar ve sanatçı adaylarına ilham kaynağı olmayı hedefliyor.

EDEBİYAT GELENEĞİNDEN ŞİİR DİNLETİLERİNE: KAHRAMANMARAŞ’IN KÜLTÜREL MİRASI KONUŞULUYOR

Kütüphane Haftası sadece çocuklara değil, kentin entelektüel birikimine katkı sunan yetişkinlere de hitap ediyor. 2 Nisan Perşembe günü saat 14.00’te Mesder Edebiyat Derneği’nde usta isim Duran Boz, "Kahramanmaraş Edebiyat Geleneği" üzerine derinlikli bir söyleşi gerçekleştirecek. Şehrin yetiştirdiği büyük kalemlerin ve "Yedi Güzel Adam" ekolünün izlerinin sürüleceği bu buluşma, kentin edebiyat hafızasını tazelemek isteyenler için eşsiz bir fırsat sunuyor. Programın final aşaması ise 3 Nisan Cuma günü Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yapılacak olan büyük finalle taçlanacak.

Cuma günü saat 10.00’da başlayacak olan programda Prof. Dr. Nurcan Meral Özel ve Dr. Hasan Umut’un katılımlarıyla gerçekleştirilecek "Panel ve Şiir Dinletisi", akademik bilgiyle sanatsal estetiği buluşturacak. Bilimin ve sanatın iç içe geçtiği bu oturumun ardından, hafta boyunca düzenlenen yarışmalarda başarı gösteren katılımcılara yönelik görkemli bir "Ödül Töreni" düzenlenecek. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, tüm hemşehrilerini bu kültür şölenine davet ederken, kütüphanelerin şehrin kalbi olduğu mesajını bir kez daha yineliyor. Etkinliklerin detaylı takvimine belediyenin resmi web sitesinden ulaşılabileceği gibi, tüm programların ücretsiz ve halka açık olduğu bildirildi.

  • 30 Mart Pazartesi (10.00): Fatma Betül Yıldız - Resimli Hikaye Oluşturma Atölyesi (Rasim Özdenören Çocuk Kütüphanesi)

  • 31 Mart Salı (15.00/16.00): Anne-Çocuk Okuma Etkinliği ve Kitap Ayracı Atölyesi (Çocuk Kütüphanesi ve Gençlik Merkezi)

  • 1 Nisan Çarşamba (10.00): Yaşar Bayraktar - Çocuklar İçin Hikaye Yazma Atölyesi (Rasim Özdenören Çocuk Kütüphanesi)

  • 2 Nisan Perşembe (10.00/14.00): Sevde Gözükara Masal Anlatımı ve Duran Boz Edebiyat Söyleşisi (Kütüphane ve Mesder)

  • 3 Nisan Cuma (10.00): Panel, Şiir Dinletisi ve Büyük Ödül Töreni (Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi)

Kahramanmaraş’ta kitap dolu bir hafta geçirmek isteyen herkesin ajandasına not etmesi gereken bu etkinlikler, kentin kültür-sanat hayatına yeni bir soluk getirecek.

Kahramanmaraş İstiklalspor Gebze deplasmanında! İlk 11'ler belli oldu
Kahramanmaraş İstiklalspor Gebze deplasmanında! İlk 11'ler belli oldu
İçeriği Görüntüle

Muhabir: SEFA BAŞER