Kahramanmaraş’ta 75 yaşındaki bıçak ustası Hasan Tandoğdu, 60 yılı aşkın süredir babasından öğrendiği mesleği el işçiliğiyle sürdürüyor. Tarihi Kapalı Çarşı’daki dükkânında hazırladığı koç boynuzu bıçaklarla geleneği yaşatan usta, mesleğini bugün oğluyla birlikte devam ettiriyor.
Mesleğe Başlangıç ve Babadan Öğrenilen Geleneğin Devamı
Tandoğdu, 15 yaşında babasıyla başladığı bıçakçılık serüvenini anlatırken, “Babamla beraber 15 yaşında başladık. Abilerimizle 15-20 yıl çalıştıktan sonra kendi işyerimizi açtık ve oğullarımızla mesleği sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.
El İşçiliğinin Önemi ve Koç Boynuzu Bıçaklar
Usta, yaptığı işin tamamen el işçiliğiyle olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Şimdi yaptığımız işlerin hepsi el işi. Belli kemiği alıyoruz, o kemiği bıçak haline getiriyoruz. Çeliği döverek ocakta şekillendiriyoruz. Koç modeli özel ağızları keskin el yapımı bıçaklarımız herkes tarafından beğeniliyor.”
Mesleğe Oğullarıyla Devam Edecek
Hasan Tandoğdu, mesleği severek yaptıklarını ve oğullarına da aktaracaklarını belirterek, “Bizden sonra oğullarımız bu işlere devam edecek. Çünkü onlar da bu işi severek yapıyor. Severek yapılan meslek her zaman tatlı olur” ifadelerini kullandı.




