Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde doğal defne alanlarının verimliliğini artırmak ve yöre halkına ekonomik katkı sağlamak amacıyla kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Andırın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Ecorest Projesi kapsamında yürütülecek çalışmalarla, Gökçeli Mahallesi'nde toplam 450 hektarlık alanda defne rehabilitasyonu gerçekleştirilecek. 2026-2027 yıllarını kapsayan proje öncesinde bölgede üretim tatbikatı düzenlendi.
Kahramanmaraş'ın orman varlığıyla öne çıkan ilçelerinden Andırın'da hayata geçirilecek çalışmanın temel hedefi, doğal defne alanlarının verimliliğini yükseltmek ve bu alanların yöre halkına sürdürülebilir ekonomik katkı sağlamasını desteklemek olacak.
Andırın Orman İşletme Müdürlüğünün yürüttüğü hazırlıklar kapsamında gerçekleştirilen üretim tatbikatı, planlanan rehabilitasyon faaliyetleri öncesinde yapılan çalışmalar arasında yer aldı.
Projenin 2026 ve 2027 yıllarında Gökçeli Mahallesi'ndeki doğal defne alanlarında uygulanması planlanıyor.
ANDIRIN'DA 450 HEKTARLIK ALANDA ÇALIŞMA YAPILACAK
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesine bağlı Gökçeli Mahallesi, defne rehabilitasyon çalışmalarının gerçekleştirileceği bölge olarak belirlendi.
Andırın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen Ecorest Projesi kapsamında toplam 450 hektarlık alanda faaliyet yapılması öngörülüyor.
Projenin odak noktasını bölgede doğal olarak bulunan defne alanlarının verimliliğinin artırılması oluşturuyor.
Çalışmaların iki yıllık dönemi kapsayacak şekilde planlanması, rehabilitasyon faaliyetlerinin 2026 ve 2027 yılları içerisinde yürütüleceğini ortaya koyuyor.
İhlas Haber Ajansının aktardığı bilgilere göre uygulama öncesinde üretim tatbikatı gerçekleştirildi.

GÖKÇELİ MAHALLESİ'NDE ÜRETİM TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Defne rehabilitasyon çalışmalarının uygulanacağı Gökçeli Mahallesi'nde proje öncesinde üretim tatbikatı yapıldı.
Andırın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tatbikat, Ecorest Projesi kapsamında planlanan faaliyetler öncesindeki hazırlık aşamasını oluşturdu.
Bölgede yürütülecek çalışmaların doğal defne alanlarının mevcut verimliliğini artırmaya yönelik olacağı bildirildi.
Üretim tatbikatında kullanılan yöntemlerin teknik ayrıntıları ve çalışmaya katılan personel sayısı hakkında ise paylaşılan açıklamada bilgi verilmedi.
DOĞAL DEFNE ALANLARININ VERİMLİLİĞİ ARTIRILACAK
Projenin temel amaçlarından biri, Andırın ilçesinde bulunan doğal defne alanlarının daha verimli hâle getirilmesi olarak açıklandı.
Rehabilitasyon faaliyetleriyle mevcut defne alanlarının üretim potansiyelinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Çalışmaların yeni defne sahaları oluşturulmasından ziyade mevcut doğal alanların rehabilitasyonuna yönelik olduğu belirtiliyor.
Bu kapsamda 450 hektarlık uygulama alanı, projenin ölçeğini ortaya koyan en önemli verilerden birini oluşturuyor.
Çalışmaların hangi teknik yöntemlerle gerçekleştirileceği ve yıllara göre nasıl dağıtılacağına ilişkin ayrıntılar ise açıklamada yer almıyor.
YÖRE HALKININ EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR
Andırın'da yürütülecek defne rehabilitasyon projesinin yalnızca doğal alanların verimliliğine değil, bölge halkının ekonomik faaliyetlerine de katkı sağlaması amaçlanıyor.
Andırın Orman İşletme Müdürlüğünün çalışmasında, yöre halkına sürdürülebilir ekonomik katkı sağlanması temel hedefler arasında gösterildi.
Defne alanlarının verimliliğinin artırılmasıyla bölgedeki doğal kaynakların ekonomik potansiyelinin desteklenmesi öngörülüyor.
Ancak proje kapsamında kaç kişinin ekonomik fayda sağlayacağı, beklenen üretim miktarı ve oluşturulabilecek gelir düzeyi hakkında henüz sayısal bir açıklama yapılmadı.
Bu nedenle projenin ekonomik etkilerine ilişkin kesin değerlendirmelerin uygulama sonuçlarıyla ortaya çıkması bekleniyor.

ECOREST PROJESİ KAPSAMINDA UYGULANACAK
Andırın'daki defne rehabilitasyonu, Ecorest Projesi kapsamında gerçekleştirilecek.
Proje çerçevesinde Gökçeli Mahallesi'ndeki doğal defne alanları üzerinde verimlilik artırıcı çalışmalar yapılması planlanıyor.
2026-2027 dönemini kapsayan faaliyetler, Andırın Orman İşletme Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütülecek.
Paylaşılan bilgilerde projenin toplam bütçesine, finansman ayrıntılarına ve uygulama takvimindeki ara aşamalara ilişkin bilgi bulunmuyor.
Bununla birlikte açıklanan 450 hektarlık alan, çalışmanın Andırın'da geniş bir sahayı kapsayacağını gösteriyor.
KAHRAMANMARAŞ'TA DEFNE ÜRETİMİ İÇİN YENİ ÇALIŞMA
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde başlatılan hazırlık süreci, doğal defne alanlarının değerlendirilmesine yönelik yeni bir uygulamayı gündeme taşıdı.
Gökçeli Mahallesi'nde gerçekleştirilen üretim tatbikatıyla birlikte rehabilitasyon çalışmaları öncesindeki hazırlıklardan biri tamamlandı.
İki yıllık dönemde uygulanması planlanan proje sayesinde doğal defne alanlarının verimliliğinin yükseltilmesi ve bu alanların yerel ekonomiye sürdürülebilir katkısının desteklenmesi hedefleniyor.
Andırın Orman İşletme Müdürlüğünün yürüteceği çalışmaların sonuçları, uygulama sürecinin ilerlemesiyle daha somut biçimde değerlendirilebilecek.
Kaynak: İHA



