Kahramanmaraş’ta binlerce kovan yaylaya taşındı, arıcılar endemik çiçeklerin bereketinden umutlu
Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesine bağlı Engizek Yaylası’nda bal üretimi başladı. Yüksek rakım, temiz hava ve zengin bitki örtüsüyle bilinen yaylada arıcılar, bu sezon verimin geçen yıllara göre daha yüksek olmasını bekliyor. Üreticiler, doğal balın kalitesine güvenerek tüketicilere de “balı doğrudan arıcıdan alın” çağrısında bulundu.


Bin 800 rakımda arılı kovanlar çiçeklerle buluştu
Kahramanmaraş’ın Hacınınoğlu Mahallesi sınırlarındaki Engizek Yaylası, her yaz olduğu gibi bu yıl da bal üreticilerini ağırlıyor. Bin 800 rakımın üzerindeki yaylada arıcılar, Temmuz ayından itibaren kestane, geven, kekik ve çeşitli yabani çiçeklerin açtığı meralarda arılarını konumlandırdı. Geçtiğimiz yıl il genelinde 130 bin kovandan 22 bin ton bal elde edilmişti. Bu yıl ise flora ve hava koşullarının daha elverişli olması nedeniyle üreticiler, yüksek verimli bir sezon bekliyor.


Arıcılardan doğaya ve gençlere çağrı
Uzun yıllardır Engizek Yaylası'nda bal üretimi yapan Niyazi Saygıner, üretimin yaylada “Çohum mevkii” olarak bilinen bölgede yoğunlaştığını belirtti. Saygıner, “Bu yıl dağlar çiçekle dolu, endemik bitki çeşitliliği oldukça fazla. Ağustos ayından itibaren bal sağımına başlayacağız. Vatandaşlarımızdan ricamız; balı doğrudan üreticiden alsınlar. Önümüzdeki yıldan itibaren barkotlu sisteme geçiyoruz. Üretim hem izlenebilir hem daha güvenli olacak” dedi. Saygıner ayrıca, arıcılık mesleğine gençlerin de yönelmesini istedi. “Haziran’a kadar arılar çoğalıyor, sonrasında yaylaların çiçeklerinden istifade ederek üretim yapıyoruz. Bu iş hem doğayla iç içe hem de ekonomik olarak kazançlı” ifadelerini kullandı.


“Doğal ve kaliteli bal üretiyoruz”
Engizek Yaylası’nda 10 yıldır arıcılık yapan İbrahim Solak ise üretim sürecinin tamamen doğal koşullarda sürdüğünü belirterek, “Biz burada katkısız, doğal ve kaliteli bal üretiyoruz. Tüketicilerin güvenle alabilecekleri ürünler çıkarıyoruz. Yayla balı, lezzetiyle ve aromasıyla fark yaratıyor” dedi.


Yayla balı, sofraların vazgeçilmezi olmaya aday
Kahramanmaraş genelinde yaklaşık 2 bin 500 arıcının aktif olarak faaliyet gösterdiği ve bu yıl üretimin hem kalite hem miktar açısından geçen yılları geride bırakacağı öngörülüyor. Engizek Yaylası’ndan toplanacak doğal bal, önümüzdeki aylarda sofralarda yerini almaya başlayacak.




