Emniyet Teşkilatına Yönelik Düzenlemeler Görüşülüyor
Meclis gündeminde yer alan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. İlk 13 maddesi kabul edilen teklife göre, sağlık şartlarını taşımadığı gerekçesiyle emniyet eğitim kurumlarından ilişiği kesilen ancak yargı kararıyla yeniden eğitime devam ederek mezun olan ve Emniyet Hizmetleri Sınıfı’na atanan kişilerle ilgili yeni bir statü düzenlemesine gidilecek. Bu kapsamda, sağlık gerekçeli yargı kararları sonucunda devlet memurluğundan ayrılan kişilerin, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’ndaki uygun unvanlara atanabilmesinin önü açılıyor.
Basın İlan Kurumu’na Yeni Yetkiler
Teklifte yer alan bir diğer düzenleme ise Basın İlan Kurumu’nu ilgilendiriyor. Buna göre gazete, dergi ve internet haber siteleri; yükümlülüklerini yerine getirmemeleri veya belirlenen şartları taşımamaları halinde, ihlalin niteliği ve süresine göre 1 ila 10 gün arasında resmi ilan ve reklam kesme cezası ile karşı karşıya kalabilecek.
Taksi ve Taşımacılık Sektörüne Vergi Düzenlemesi
Kanun teklifinde taksi ve yolcu taşımacılığı sektörüne ilişkin vergi düzenlemeleri de yer alıyor. Elektronik ücret toplama sistemleri dışında hasılatını belgeleyen taksiciler, talep etmeleri halinde tespit edilen kazançları üzerinden vergilendirilebilecek. Ayrıca ticari taksi, minibüs, dolmuş ve servis araçlarına ait plakaların devri KDV’den istisna tutulacak.
Belediyelere Ait Taşınmazlarda Yeni Satış Modeli
İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı birliklerin taşınmaz satışlarına ilişkin yeni bir düzenleme de teklifte yer alıyor. Buna göre taşınmaz satış bedelleri peşin veya taksitli şekilde ödenebilecek.
Sayıştay Başkanlığı Seçimi Yapılacak
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta ayrıca Sayıştay Başkanlığı seçimi gerçekleştirilecek. Adaylar arasında Sayıştay Başkanlığına Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından belirlenen Metin Yener ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürü Bahtiyar Sazlık yer alıyor. Seçim gizli oyla yapılacak ve TBMM üye tam sayısının dörtte birinden az olmamak üzere, katılanların salt çoğunluğu aranacak.
Komisyonlarda Yoğun Mesai
Meclis komisyonlarında da yoğun bir hafta yaşanacak. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okul olayları ile dijital riskleri inceleyen araştırma komisyonu, vakıf temsilcilerini dinleyecek. Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon ise Kamu Denetçiliği Kurumu’nun olumlu bulduğu başvurularla ilgili idarelerin üst düzey temsilcilerini ağırlayacak. TBMM’de salı ve çarşamba günleri siyasi partilerin grup toplantıları da gerçekleştirilecek. Parti grup başkanvekilleri ise gündeme ilişkin basın toplantıları düzenleyecek.





