İran’da tecavüz ve cinayet suçlarından idama mahkum edilen 3 kişinin cezası infaz edildi. Farklı eyaletlerde gerçekleştirilen infazlar, ülkede idam cezalarının sık uygulanması nedeniyle uluslararası kamuoyunda yeniden tartışma konusu oldu.
İki Ayrı Davada 3 İdam
İran yargı makamlarından yapılan açıklamalara göre, farklı suçlardan ölüm cezasına çarptırılan 3 mahkumun infazı Yüksek Mahkeme tarafından onanan kararların ardından gerçekleştirildi. İdamlar, Kürdistan eyaletine bağlı Korve kenti ile Gilan eyaletinin Reşt şehrinde sabah saatlerinde uygulandı.
14 Yaşındaki Çocuğa Tecavüz Davasında İnfaz
Korve kentinde görülen davada, 14 yaşındaki bir çocuğa tecavüz ettikleri gerekçesiyle idama mahkum edilen Hasan Tahmasebi ve Kuhyar Abbasi’nin cezaları infaz edildi. Yetkililer, kararın yargı sürecinin tamamlanmasının ardından kesinleştiğini ve infazın sabah saatlerinde gerçekleştirildiğini açıkladı.
Çocuğa Tecavüz ve Cinayet Suçundan İdam
Gilan eyaletine bağlı Reşt kentinde görülen diğer davada ise 10 yaşındaki bir çocuğa tecavüz edip öldürdüğü belirtilen Behnam Nimeti hakkında verilen idam cezası uygulandı. Söz konusu infazın da mahkeme sürecinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirildiği bildirildi.
İran’da İdam Uygulamaları Tartışılıyor
İran, dünya genelinde idam cezasını en sık uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede cinayet, tecavüz, uyuşturucu kaçakçılığı ve bazı güvenlik suçları için ölüm cezası verilebiliyor. Son dönemde art arda gerçekleştirilen infazlar, insan hakları örgütleri ve uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. İdam cezalarının uygulanma sıklığı ise küresel düzeyde tartışma yaratmayı sürdürüyor.


