Hindistan ile Pakistan arasındaki yıllardır süren gerilim dün gece sıcak çatışmaya dönüştü. Hindistan, Keşmir’deki bir terör saldırısına misilleme olarak Pakistan’a füze saldırısı düzenledi. Saldırılarda 26 kişi hayatını kaybetti. Pakistan yönetimi ise Hindistan'ın saldırılarına karşılık verdiğini açıkladı. Karşılık saldırılarda 10 Hint sivili yaşamını yitirdi.
Pakistan ordusu, Hindistan'ın saldırılarında Azad Keşmir ve Pencap’ta 24 noktanın hedef alındığını duyurdu. Açıklamada, 26 sivilin hayatını kaybettiği, 46 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Ayrıca, beş Hint savaş jetinin düşürüldüğü öne sürüldü.
SİVİL ALTYAPI VE BARAJLAR VURULDU İDDİASI
Pakistan, Hindistan’ın özellikle sivil altyapıyı ve barajları hedef aldığını belirtti. Ordu yetkilileri, bir caminin ve bazı su kaynaklarının vurulduğunu duyurdu. Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif, saldırıları “korkakça” olarak niteledi ve daha güçlü bir karşılık verileceğini söyledi.
Hindistan Pakistan Gerilimi Sıcak Çatışmaya Dönüştü Onlarca Ölü (2)
HİNDİSTAN’DAN AÇIKLAMA: “TERÖRİST KAMPLARI VURULDU”
Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri, düzenlenen basın toplantısında Sindoor Operasyonu’nun hedefinin “terörist altyapılar” olduğunu açıkladı. “Saldırı, sivillerden uzak bölgelerde planlandı. Terör kampları imha edildi.” açıklaması yapıldı. Hindistan hükümeti ayrıca saldırıların dikkatli planlandığını ve çatışmayı büyütme amacının olmadığını belirtti.
Hindistan Pakistan Gerilimi Sıcak Çatışmaya Dönüştü Onlarca Ölü (1)
ULUSLARARASI TEPKİLER GELİYOR
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan’ın operasyonundan duyduğu derin endişeyi dile getirerek, taraflara itidal çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ise çatışmayı “utanç verici” olarak nitelendirip, “çok çabuk sona ermesini umuyorum” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da tarafları sağduyuya davet etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmayı endişeyle takip ettiklerini açıkladı ve tarafları gerginliği artırmamaya çağırdı.
Hindistan Pakistan Gerilimi Sıcak Çatışmaya Dönüştü Onlarca Ölü (5)
TÜRKİYE’DEN DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede taraflar, çatışmaların diplomasiyle çözülmesi gerektiği üzerinde durdu.
PENCAP’TA ACİL DURUM, OKULLAR KAPALI
Pakistan’ın Pencap eyaletinde acil durum ilan edilirken, kamu güvenliği gerekçesiyle tüm eğitim kurumlarının kapatılacağı açıklandı. Başbakan Şahbaz Şerif ise güvenlik zirvesi çağrısı yaptı.
Muhabir: Atilla ŞAKACI