Gazetecilik kariyeri boyunca pek çok tartışmanın odağında yer alan Ergun Babahan, sosyal medyadaki geçmiş paylaşımlarıyla yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin önde gelen gazetelerinde yöneticilik yapan Babahan, özellikle 2010’lu yıllarda kaleme aldığı yazılar ve sosyal medya mesajları nedeniyle kamuoyunda sert eleştirilere maruz kalmıştı. Peki, Ergun Babahan kimdir? Hangi görevlerde bulundu ve neden yeniden gündemde?

ERGEN BABAHAN KİMDİR, HANGİ MEDYA KURUMLARINDA GÖREV ALDI?

Ergun Babahan, 1960 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Eğitim hayatının önemli bir bölümünü yurt dışında sürdüren Babahan, Amerika Birleşik Devletleri’nde Stanford Üniversitesi'nden mezun oldu.
Gazeteciliğe ilk adımını İzmir’de yayın yapan Yeni Asır Gazetesi'nde attı. Daha sonra Sabah Gazetesi’ne geçiş yaparak burada yazı işleri müdürlüğü ve genel yayın yönetmen yardımcılığı gibi önemli pozisyonlarda görev aldı.
1999 yılında kurulan Yeni Binyıl Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği yaptıktan sonra, 2002’de Akşam Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl yeniden Sabah gazetesine dönen Babahan, bir süre sonra gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi.
Ancak bu görevinden 31 Aralık 2008 tarihinde ayrıldı. 2009 yılında Star Gazetesi'nde köşe yazarlığına başladı ve burada yazdığı yazılarla zaman zaman kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

GAZETECİLİK KARİYERİNDEKİ EN ÇOK TARTIŞILAN OLAYLAR

Ergun Babahan’ın gazetecilik geçmişinde dikkat çeken olaylardan biri, 2011 genel seçimleri öncesinde yaşandı. MHP kaset skandalları sürecinde yazdığı yazılar nedeniyle yoğun tepki aldı. Özellikle Devlet Bahçeli’ye yönelik ifadeleri, Star gazetesi binası önünde yüzlerce Ülkücünün protestosuna neden oldu.
Babahan’ın ismi, bir dönem Fethullah Gülen Cemaati ile ilişkilendirilmiş, 2012 yılında sosyal medyada yaptığı paylaşımlar bu sürecin kırılma noktası haline gelmiştir.
O dönemde Twitter üzerinden yaptığı açıklamalar, özellikle muhafazakâr ve milliyetçi çevrelerden ciddi tepkiler almıştır. Bu gelişmelerin ardından Star Gazetesi’yle yolları ayrılmıştır.

Mersin’de 500 kilo bozuk et ele geçirildi
Mersin’de 500 kilo bozuk et ele geçirildi
İçeriği Görüntüle

SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARIYLA NEDEN GÜNDEME GELDİ?

Ergun Babahan’ı sosyal medyada yeniden gündeme taşıyan olay, 12 Mayıs 2012 tarihinde oynanan Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin ardından yaptığı paylaşımlardı. Babahan, polisin stat çevresinde uyguladığı sert müdahaleye karşılık olarak, “Fenerbahçe stadı artık Tahrir Meydanı’dır” ifadelerini kullandı.
Ancak asıl tartışmayı yaratan tweet, “Bu kupa ABD’ye girsin” mesajı oldu. Kamuoyunda bu ifade, ABD ile bağlantılı çeşitli spekülasyonlara neden oldu.
Babahan daha sonra yaptığı açıklamada, “girsin” yerine "gitsin" yazmak istediğini belirterek, bunun bir yazım hatası olduğunu söyledi ve özür diledi. Ancak bu açıklama, kamuoyundaki tartışmaları dindirmedi.

ÖZRÜ KABUL EDİLDİ Mİ, BASINA GERİ DÖNDÜ MÜ?

Ergun Babahan’ın özrü, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı üyesi Faruk Mercan tarafından kabul edildiği yönünde açıklansa da, bu gelişme Babahan’ın medya kariyerine dönüşünü sağlayamadı.
2014 yılında kısa süreliğine kurulan Millet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapsa da, bu yayın organının ömrü uzun olmadı.
Babahan, yaşananların ardından basın camiasında aktif görev almamış, daha çok sosyal medya üzerinden görüşlerini paylaşmayı sürdürmüştür. Ancak attığı mesajlar geçmişte olduğu gibi bugün de zaman zaman yeniden gündeme gelmekte ve tartışma konusu olmaktadır.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN