Gazipaşa’da Aşırı Tüketim Sonrası Hastane Vakaları
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde son günlerde aşırı dikenli incir tüketimi nedeniyle çok sayıda vatandaş, kabızlık ve sindirim sorunlarıyla hastanelere başvurdu. Acil serviste yapılan tıbbi müdahalelerde, bazı hastalarda bağırsak tıkanıklığı (obstrüktif ileus) tespit edildi.
Dikenli İncirin Yanlış Tüketimi Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor
‘Mart inciri’, ‘Frenk yemişi’ ve ‘Hint inciri’ olarak da bilinen dikenli incir, çözünmez lif ve sert çekirdekler içeriyor. Acil Servis Uzmanı Dr. Tayfun Anıl Demir, aşırı miktarda ve susuz tüketilen incirin bağırsaklarda birikerek tıkanıklığa yol açabileceğini belirtti.
Dr. Demir, “Günde 1-5 adet dikenli incir tüketimi genellikle güvenlidir. Ancak daha fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Lifin bağırsaklarda düzgün hareket etmesi için bol su içmek çok önemlidir” dedi.
Tıbbi Literatürde de Yer Alan Sorunlar
Dr. Demir, aşırı dikenli incir tüketimine bağlı bağırsak tıkanıklığı vakalarının tıbbi literatürde de yer aldığını aktardı. Özellikle Akdeniz ve Ortadoğu bölgelerinde bir oturuşta 10-20 adet dikenli incir yiyen bireylerde bağırsak hareketlerinin bozulabileceğini ve tıkanıklığa yol açabileceğini ifade etti.
Vatandaşlara Dikkat Uyarısı
Uzmanlar, dikenli incir tüketiminde ölçülü olunmasını ve yeterli su alınmasını öneriyor. Özellikle yaz aylarında sıcak havada lifli yiyeceklerle birlikte su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiği vurgulanıyor.




