Ege’nin incisi Bodrum, bu yıl coğrafi işaretli mandalinasında bereketli bir sezona hazırlanıyor. Tadı, kokusu ve eşsiz aromasıyla Türkiye’nin dört bir yanında aranan Bodrum mandalinası, daha hasat başlamadan üretici ve tüccarın yüzünü güldürdü.
Gelecek haftalarda başlayacak hasat öncesinde, tüccarlar mandalinaları yeşil halde dalında satın almaya başladı. Bu durum, sezonun erken hareketlenmesine neden oldu. Özellikle Ortakent, Konacık, Bitez, Turgutreis, Yalıkavak, Gölköy ve Türkbükü mahallelerinde yoğunluk yaşanıyor.
Geçen yıl yaklaşık 6 bin 500 ton ürün elde edilen Bodrum mandalinasında bu yıl hedef 7 bin 500 ton.
Bodrum Ticaret Odası ve Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, bu artışta üreticilerin özverili çalışmasının büyük payı olduğunu belirtti.
Kocadon, “Şu anda bahçede mandalinanın kilosu 20 lira civarında. Bakımlı, budanmış ağaçlardan alınan ürünler piyasada değer görüyor. Önümüzdeki ayın ortasında hasat tam anlamıyla başlayacak.” dedi.
İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Akdeniz sineğiyle mücadele kapsamında ilaç dağıtımına başladığını belirten Kocadon, bu sayede ürün kalitesinin de yüksek olacağını vurguladı.
Kocadon, artık mandalinanın sadece üreticiler değil, tüm Bodrum halkı tarafından koruma altına alındığını söyledi.
“Bodrum mandalinası, coğrafi işaretiyle yalnızca bir tarım ürünü değil, Bodrum’un kültürel mirası haline geldi.” diyen Kocadon, ilçede her kesimin bu ürüne sahip çıktığını ifade etti.
“Türkiye’nin hiçbir yerinde Bodrum mandalinasının aromasına yaklaşan bir ürün yok. Bu fark, bizim en büyük gücümüz.” diye konuştu.
Yeşil mandalina üretiminin yaygınlaşmasıyla birlikte sezonun artık temmuzdan yılbaşına kadar uzatılması hedefleniyor.
Kocadon, “Yeşil mandalina özellikle kokteyllerde, salatalarda ve yemeklerde limon yerine kullanılabiliyor. Bu da ürünün değerini artırıyor.” dedi.
Geçen yıl İstanbul’da düzenlenen toplantılarda yeşil mandalinanın kullanım alanları üzerine yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirten Kocadon, gelecek yıldan itibaren bu ürünü tüm Türkiye’ye göndermeyi planladıklarını açıkladı.
Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği, mandalinayı sadece meyve olarak değil, katma değerli ürünlere dönüştürerek ekonomiye kazandırıyor.
Kocadon, “Mandalina kolonyası, lokumu, reçeli, sabunu, hatta bisküvi arası çocukluk tatlısı gibi 25-30 farklı ürün geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bodrumlu turizmci Erman Aras ise, ilçeye gelen her misafirin “bir şekilde mandalina tadıyla tanışması gerektiğini” vurgulayarak, bu eşsiz aromanın hem gastronomide hem turizmde daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kocadon ve üreticiler, bu yılın sadece bereketli değil, aynı zamanda marka değeri açısından da dönüm noktası olacağı görüşünde birleşiyor.
Bodrum’un kokusunu, doğallığını ve misafirperverliğini bir arada temsil eden Bodrum mandalinası, hem üreticinin gelirini artırıyor hem de bölge turizmine yeni bir kimlik kazandırıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı




