Dostluğu dostça, mertçe idi. Dosta dost olurdu. Hassasiyete, toplumsal farkındalığa, nezakete, güzelliğe, hukuka dosttu.

Tembellikten, sorumsuzluktan, erinmeden uzaktı.

Rahatlığa, uyuşukluğa, üretimsizliğe dost olmadı.

Otuz yıldır tanıdığım Mehmet kardeşim, hiç boş durmadı. Öğretmenliğin yanında haber gazeteciliği, köşe yazarlığı, eğitim alanında araştırmalar yaptı.

Her gün yazıyla hemhal olmak, her gün yazı yazmak, sabır, enerji, araştırma gerektirir. O, bunu başardı. Hem okudu, hem yazdı. Ülkesine, toplumuna vefa borcunu ödedi.

Araştırmaya yönelik kitaplarının bir tanesini bastırabildi. Günlük yazılarında hep kaynak kullandı. Ortak aklı kullandı. “Ben” demedi.

Hem dünyevi, hem uhrevi bir davası, bir derdi vardı. Hep o derdiyle yatıp kalktı. “Küresel Çete”nin yaptıklarını görür; hem ülkesi, hem insanlık adına kahrolurdu.

Allah bu kaygının karşılığını ona inşallah verecektir. Bazı niyetler amelden hayırlıdır.

Bir dost, bir yıldız daha kaydı dünyamızdan.

Dost kazanmak, bu kazanımı dostça devam ettirmek, dostça hassasiyeti gerektirir.

Üslup ve iletişim kaliteniz olursa insanlarla, hayvanlarla, nebatatla dost olursunuz.

İşte, Aziz Dost Mehmet Doboğlu da her yaratıkla dost olabilecek bir ruh dünyasına sahipti. Yani insanı, kâinatı okuyordu. Hem okuyor, hem “okuyor”du.

Üretmek, onun için adeta imanın bir şartı idi.

Mesleği boyunca yürekten insan yetiştirdi. Öğrenci ve velileriyle, meslektaşlarıyla hemhâldi. Onda mesleğine bir adanmışlık vardı. İşine de dostluğuna da pekçe idi. Yaratılmışta yaratanın izini arardı.

Hayatı çileli başladı, çileli devam etti. Sıkıntılarına sabretti. Çile insanı pişirir. Çile, insanın merhamet duygularını güçlendirir.

Son aylarda “Hamdım, yandım, piştim.” diyen Mevlâna’yla dost olmuştu. Hep Mevlâna’yla geç tanışmanın üzüntüsünü paylaşırdı.

Evet değerli dostlar, “Dostluk evvelcedir, dostluk yücedir, dostluk her şeyden öncedir.”

“Bir dost bulamadım gün akşam oldu.” demiyorum.  Bir dost buldum, gün akşam oldu, diyorum.

Kalan dostlarımızın dostluğunu bilmek dileğiyle.

Allah, Mehmet kardeşimize rahmet etsin. Kalanlarına sağlık, afiyet versin.

O Allah’a dosttu, dostuna kavuştu.