Yerel seçim tarihi 31 mart 2019 olarak açıklandıktansonra siyasi partiler bir bir Belediye başkan adaylarını belirleme sürecinegirmiştir. Bu sürecin başta siyasi partiler, vatanımız ve milletimiz içinsorunsuz geçmesini temenni ediyorum.

Belediye başkanları binlerce veya milyonlarca insanlarınyaşadığı şehirlere gece gündüz hizmet eden aslında birer hizmet elçilerdir.Belediye başkanı; bir yerleşim yerinde kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmişen başta gelen kişidir. Bu yüzden bu makamı dolduracak kişi de diğer toplumfertlerine göre daha farklı özelliklerin olması gereklidir. Başkan makamkoltuğuna oturunca değişen kişi olmamalıdır. Başkanlar kendilerine “Şehrinimarı kadar vatandaşın gönül imarı da önemlidir” misyonunu şiar edinmelidir.

Belediye başkanlığı görevini yürütecek kişinin pek çoközelliklere sahip olması gerekiyor; Bu nedenledir ki belediye başkanının bekraundu,bilgi ve birikimi, yenilikçi ve değişim ruhu, halkçı ve mütevazi gibi bir çoközellikleri Türkiye standartlarının üzerinde olmalıdır. Bunlar yetmez!Hizmetine talip olduğu kentin üst yapı ve alt yapı sorunlarını, sosyal vekültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zamankişisel olmamalıdır. Belediye başkanı seçilmek için vaat ettiği tüm talepleri,seçildikten sonra koltuğa oturduğunda da unutmamalı bir bir yerinegetirmelidir. Belediye başkan adaylarında aranması gerekenvasıflar ne olmalı? Halkımız nasıl bir Belediye başkanı istiyor? Başkan adayıöncelikle milletini ve vatanını çok seven biri olmalıdır. Adaletten ve haktanyana olmalıdır.  Öyle ki Hz.Ömer adaletini kendine şiar edinmeli ve kentte yapılması gerekip de yapılmayanher işten kendisini sorumlu tutmalıdır.  Öyle bir vicdan sahibi olmalıdır ki tüm etnikgruptan ve siyasi görüşten insanların kalbine girebilmelidir. Şehrini vehalkını her şeyin en iyisine layık görmeli ve bunu gerçekleştirmek içingecesini gündüzüne katıp var gücüyle çalışabilme enerjisine sahip olmalıdır.Kendini halkından soyutlayan değil bilakis halkın içinde tutabilen biriolmalıdır. Halkın ve şehrin nabzını sürekli takip eden olmalıdır. Yani şehrindeve halkın içinde yaşayan biri olmalıdır. Üretici ve yenilikçi bir zekaya sahipolmalıdır. Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı amaçedinmelidir. Hayal kurabilen biri olmalıdır. Başkan sözüne sadık olmalıdır.Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksekkonuma taşımalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özenigöstermelidir. Sadece kendini seçenleri değil bütün toplumu temsil ettiğininbilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir. Görevinin ve makamının önemini iyi anlamalıdır.Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalıdır. İmkansızlık bahanesinesığınmamalıdır. Çıkar odaklarından uzak durabilmelidir.Bunlarla diyaloğa girmemelidir. Birilerinin istismarına açık olacak davranışlargöstermekten kaçınmalıdır. Toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunutopluma hissettirmelidir.

Bu kadar meziyetler yetmez tabiki yüksek tahsilli, değişime ve yeniliğe her zaman açık biri olmalıdır.Enerjik, ileri görüşlü halkını ve şehirini her alanda ilk önce yeniliklerlebuluşturma düşüncesine sahip olmalıdır. Şehrin genel görüntüsünden,mimarisinden, peyzajına, caddelerinden sokaklarına kadar, şehir planlamasındanalt yapısına kadar her şeyi en güzel şekilde yapabilme ruhuna sahip olmalıdır.Belediye personellerini her alanda motive edebilme ve performanslarını pikyapabilme yeteneğine sahip olmalı. Başkanların amaçları toplumahizmet etmek ve bu hizmeti etkin verimli ve kaliteli olarak sunmak olmalıdır. Başkan,insan ve para kaynaklarını en rantabl düzeyde kullanabilmelidir. Şehrin vehalkın öncelikli sorunlarını önceden en ince detaylarına kadar etüd etmeli veçözüm takvimini hazırlayabilmelidir. Başkan iş hacmini, hizmet potansiyelini enverimli personeller ile halka ve şehre sunabilme planlarını önceden yapmışolmalı. Öncelikle Belediye başkanı halka lider edasıyladeğil hizmet elçisi edası ile yaklaşmayı kendine prensip edinmeli. Toplumaörnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı,vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır. Halkın içindekalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu desteklemelidir. Eleştireldüşünceye sahip olmalı yani pozitif ve negatif eleştirilere de hoş görüylebakabilmelidir. Bir konuda karar vermeden önce bilgiden emin olmalı, bu süreçteanaliz yapabilmeli ve doğru sonuca ulaşmak için mantığını doğru kullanmalıdır. Başkanlar,çalışanları tarafından ulaşılabilir olması ve onların sorunlarını, projelerinibirebir dinleyebilir olabilmeli. Zamanı planlı bir şekilde bölümlere ayırmak,görev ve projeleri kısa, orta ve uzun vadede sınıflandırabilme kabiliyetinehaiz olmalı. Her yönetici, çalışanı için bir mentor olabilmeli. Bir mentorkimin ne kadar tecrübeli olduğunu anlar ve ona göre kişiye rehberlik eder.Başarılı insanlar, suçlanma endişesi taşımazlar ve şikayet ederek zamankaybetmezler. Kararlarını verip yollarına devam ederler. Yönetimde veihalelerde şeffaf politika izleyebilmelidir. Halkın içinde, Halkla kaynaşaninsanlar olmalıdır. Gelişen ve değişen teknolojiye ayak uyduran, tanınan vesevilen, doğru bildiğinden taviz vermeyen vizyon sahibi, sosyal faaliyetleriolan biri olmalıdır.

Çağdaş toplumların en önemli nitelikleri kentleşmeyledoğru orantılıdır. İyi bir kentleşme, iyi bir yönetimden geçer. Bu da kısacabelediye başkanı ve ekibi demektir. Belediye başkanı bir kentin bel kemiğidir. Hizmet ettiği kentin ve yaşayan halkıngeleceği, ortaya koyacağı vizyon ile belirlenecektir. Ortak akılla plan, proje ve iş üretmelidir.

Aslında bir çok Belediye başkanı yurt dışı gezisindebulunuyor, ben merak ediyorum kaç tanesi acaba gittiği şehirdeki güzelmodelleri şehirlerimize getirebilmiştir. Cevabınızı duyar gibi oluyorum…Başkanlar; Asya, Avrupa ve Amerika’da çok güzel plan ve mimaride yapılmışşehircilik anlayışını bizim şehirlerimizi de uygulayabilmeli. Maalesefşehircilik ve kentleşme konusunda Paris’ten, Canberra,  Çandigarh, Kopenhag ve New Jersey’e kadar bir çok dünya şehirlerinde modelalınabilecek güzellikler mevcuttur. Bazıları tarihi eserlerini ön planaçıkarmış, bazıları yeşillikler içinde kaybolmuş dubleks veya tripleksmodelleriyle, bazıları nehirleri ve doğası ile ön plana çıkmış insanına huzurve dinginlik veren modellerde mevcut. Şehirlerinde alt yapı, kanalizasyonsorunun kökten çözmüş şehirler var, trafik sorununu çözmüş geniş cadde, alt veüst geçitler, viyadükler yapmış şehirler var… Hadi gelde bu yabancı şehirleregıpta ile bakma!

Bugün Türkiye’de ki şehirlere baktığımızda hala kentseldönüşüm adı altına eski 5-8 katlı binaları yıkıp yerine 15-20 katlı yeniapartmanları dikiyoruz.  Biz hala yataygelişme veya dikey yerine yatay mimari deyip duralım(!)

Hiçbir kimse de bulunmaz Hint kumaşı değildir.Mezarlıklar, yerlerinin doldurulamayacağına inanan insanlarla doludur değil mi?