Türkiye'nin Karpuz Ambarı Adana'da Hasat Heyecanı

Türkiye'nin toplam karpuz ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılayan Adana'da üreticiler, sezonun ilk karpuzlarını toplamak için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yıl 150 bin dönümün üzerinde alanda karpuz ekimi yapılan kentte, çiftçiler tarlalarında yüksek verim ve iyi bir fiyat umuduyla çalışıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı açıklamada, hasadın Mayıs ayının ikinci haftasında Karataş ilçesine bağlı Bahçe ve Tuzla mahallelerinde başlayacağını belirtti.

Adana’da Karpuz Hasadı Başlıyor Çiftçiler 10 Tl Fiyat Bekliyor (2)


“Çiftçimizin Beklentisi Kilogram Başına 10 Lira”

Başkan Doğan, geçen yıl karpuz üreticisinin Avrupa’ya yapılan ihracat sayesinde yüksek kazanç sağladığını hatırlatarak, "Bu sene çiftçilerimiz tarlada kilogram fiyatının 10 lira olmasını bekliyor. Maliyetlerimiz dönüm başına yaklaşık 30 bin lira. Üretici 7-8 tonluk ortalama verimle bu fiyatı yakaladığında emeğinin karşılığını alabilecek" dedi. Şubat ayında yaşanan kısa süreli zirai dona rağmen büyük oranda sağlam kalan karpuz fidelerinin gelişiminden memnun olduklarını kaydeden Doğan, "Zirai don döneminde tarlaların sadece yüzde 10’u ekilmişti. Zarar gören alan sınırlı kaldı. Sonraki süreçte dikilen karpuzlar ise gayet iyi durumda" ifadelerini kullandı.

Adana’da Karpuz Hasadı Başlıyor Çiftçiler 10 Tl Fiyat Bekliyor (1)-1


Adana Karpuzu Dünya Markası Yolunda

Adana karpuzunun uluslararası alanda da tanınması için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Başkan Doğan, şu bilgileri paylaştı:

"Adana karpuzunun Türkiye'de tescilini aldık. Şimdi Avrupa'da da tescil sürecine girdik. Önümüzdeki yıllarda Avrupa’dan da coğrafi işaret alarak Adana karpuzunu dünya markası haline getirmek istiyoruz. Adana sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı karpuz üretim merkezlerinden biri olacak."

Adana’da Karpuz Hasadı Başlıyor Çiftçiler 10 Tl Fiyat Bekliyor (4)


Yurt Dışı Kapılarının Açılması Umutları Artırıyor

Başkan Doğan, yurt dışı ihracat kanallarının bu yıl da açık olması durumunda çiftçinin kazancının artacağını belirterek, “Geçen yıl Avrupa Futbol Şampiyonası sayesinde Avrupa’ya ciddi miktarda karpuz ihracatı gerçekleşti. Bu yıl da benzer fırsatlar oluşursa, çiftçimiz kazançlı çıkacaktır. Üreticinin emeğinin karşılığını alması için ihracat kanallarının sürekli açık tutulması çok önemli" şeklinde konuştu.

Adana’da Karpuz Hasadı Başlıyor Çiftçiler 10 Tl Fiyat Bekliyor (6)


Adana, Türkiye’nin En Erkenci Karpuzunu Yetiştiriyor

Adana, Türkiye’de karpuz ekiminin en erken başladığı şehir olma unvanını sürdürüyor. Yılın ilk karpuz fideleri Şubat ayında toprakla buluşturuluyor ve Mayıs ortasında ürünler pazara sunuluyor. Bu sayede üreticiler hem iç piyasa hem de ihracat için avantaj elde ediyor. Türkiye genelinde yıllık 4,5 milyon tonluk karpuz üretimiyle Çin’in ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor.

Adana’da Karpuz Hasadı Başlıyor Çiftçiler 10 Tl Fiyat Bekliyor (5)


Çiftçinin Gözü Pazarda, Tüketici Uygun Fiyat Bekliyor

Üreticiler yüksek maliyetlere rağmen kaliteli ürün yetiştirmenin gururunu yaşarken, tüketiciler de yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan karpuzu uygun fiyatlarla almak istiyor. Üretici ve tüketici arasındaki denge ise büyük ölçüde piyasada oluşacak arz-talep dengesi ve ihracat politikasına bağlı olacak.

Kaynak: iha