Sıcak Havalara Karşı Pratik Zeka: Klimasız Araca Vantilatör Sistemi Kurdu

Adana’nın kavurucu yaz sıcaklarına karşı kendi çözümünü üreten sürücü, eski model aracına yerleştirdiği vantilatörle dikkat çekti.

Adana’nın Feke ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki Ramazan İmir, ikinci el olarak satın aldığı 1987 model Doğan marka otomobilinde klima olmamasının yarattığı zorluğu kendi imkanlarıyla çözüme kavuşturdu. Yüksek maliyetli klimalı araçlara yönelmek yerine pratik bir yöntem geliştiren İmir, yaz aylarında araç içerisinde oluşan yüksek sıcaklığa karşı alışveriş mağazasından temin ettiği vantilatörü aracına kurdu.

Aküden Güç Alıp Cam Kenarına Vantilatör Monte Etti

İmir’in geliştirdiği sistem oldukça dikkat çekici. Aracın aküsüne bağladığı 12 voltluk bir inverter güç dönüştürücü ile elektrik enerjisini vantilatöre aktaran İmir, cam kenarına monte ettiği pervane ile yolculuklarında serin kalmayı başardı. Aracın iç sıcaklığının zaman zaman 70 dereceye kadar çıktığını belirten sürücü, sistemin büyük ölçüde işe yaradığını vurguladı.

“Kozan’da yaşıyorum. Klimalı araçlar çok pahalı, borçlanmak istemedim. Bu araçla sıcakta ter içinde kalıyordum. İnverterle elektriği dönüştürüp vantilatör kurdum. Gerçekten işe yarıyor,” diyen İmir, 5 bin TL gibi düşük bir bütçeyle yaptığı bu sistemden oldukça memnun olduğunu belirtti.

"Sıcakla Mücadelede Kendi Yolumu Buldum"

Sistemi kendi imkanlarıyla kuran ve sonuçtan oldukça memnun kalan İmir, Adana’nın yakıcı yazlarına karşı bireysel bir çözüm üretmenin gururunu yaşıyor. Özellikle eski model araçlarda klima sistemine sahip olmayan sürücülere de örnek olabilecek bu yöntem, vatandaşlar arasında ilgi çekmeye başladı.

Ramazan İmir’in buluşu, sosyal medyada da kısa sürede ilgi gördü. Araç sahipleri tarafından “pratik ve maliyetsiz çözüm” olarak değerlendirilen sistem, yaz sıcaklarında benzer sıkıntılar yaşayanlar için bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Muhabir: Serpil KARA