Kıymalı Tarhana Çorbası Tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı tarhana
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 5 su bardağı et suyu (veya su)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:

  1. Kıymayı kavurun: Bir tencerede sıvı yağı ısıtın. Kıyma, doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyin, kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun.

  2. Salçayı ekleyin: Kıyma iyice kavrulduktan sonra domates salçasını ekleyin ve karıştırarak birkaç dakika daha pişirin.

    Meclis üyesi adayının silahlı saldırıda öldürülmesinin görüntüleri ortaya çıktı Meclis üyesi adayının silahlı saldırıda öldürülmesinin görüntüleri ortaya çıktı
  3. Tarhanayı ekleyin: Tarhanayı ekleyin ve karıştırarak birkaç dakika pişirin. Tarhananın kokusu çıkana kadar karıştırmaya devam edin.

  4. Sıvı ekleyin: Üzerine et suyu veya suyu ekleyin. Çorbanın kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

  5. Baharatlar ve pişirme: Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Çorba kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, tarhanalar tamamen açılana kadar yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin.

  6. Servis: Çorba hazır olduğunda, sıcak olarak servise sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Kıymalı Tarhana Çorbası'nın daha yoğun bir lezzet alması için üzerine limon sıkarak veya yoğurt ekleyerek servis yapabilirsiniz.
  • Tarhanayı önceden kuru şekilde de kullanabilirsiniz, ancak taze tarhana ile yapılan çorba daha lezzetli olur.

Zade Kebabı Tarifi:

Malzemeler:

  • 500 gram kuzu kuşbaşı (isteğe bağlı olarak dana eti de kullanılabilir)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay bardağı su (isteğe bağlı)
  • 1 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Eti hazırlayın: Kuzu etlerini kuşbaşı şeklinde doğrayın. Eğer dana eti kullanıyorsanız, aynı şekilde doğrayın. Etlerin daha yumuşak olması için, biraz zeytinyağı ile harmanlayarak birkaç saat buzdolabında marine edebilirsiniz.

  2. Soğan ve sarımsakları doğrayın: Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ise ezerek kullanın.

  3. Kebapları pişirin: Bir tavada zeytinyağını ısıtın. İlk olarak doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Ardından ezilmiş sarımsakları ekleyin ve bir iki dakika daha kavurun.

  4. Etleri ekleyin: Doğranmış etleri tavaya ekleyin ve etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Ardından baharatları (tuz, karabiber, pul biber, kimyon) ekleyin ve karıştırın.

  5. Sebzeler ve pişirme: Doğranmış domatesleri ve biberleri ekleyin. Bir çay bardağı su ekleyerek karıştırın ve tavanın kapağını kapatıp, kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Etin suyu çekildiğinde, tereyağını ekleyip karıştırın.

  6. Servis: Zade Kebabı, sıcak olarak pilav ya da lavaş ekmeğiyle servis edilir. Yanında yoğurt ve közlenmiş sebzelerle de mükemmel bir uyum sağlar.

İpuçları:

  • Etin daha yumuşak olması için, tercihen kuzu eti kullanmanız tavsiye edilir.
  • Zade Kebabı'nın üzerine bir miktar tereyağı ekleyerek, lezzetini zenginleştirebilirsiniz.
  • Eğer daha zengin bir tat istiyorsanız, kebabı fırınlayarak pişirebilirsiniz.

Patlıcanlı Pilav Tarifi:

Malzemeler:

  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı (patlıcanları kızartmak için)
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Patlıcanları hazırlayın: Patlıcanları yıkayıp, alacalı bir şekilde soyun ve küp küp doğrayın. Tuzlu suya batırarak acısını alması için yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Ardından suyu süzüp, bir havluyla kurulayın.

  2. Patlıcanları kızartın: Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın ve doğradığınız patlıcanları ekleyin. Patlıcanları altın rengini alana kadar kızartın ve bir kenara alın.

  3. Pirinçleri hazırlayın: Pirinci yıkayıp, süzün. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. İnce doğradığınız soğanı ve isteğe bağlı olarak sarımsağı ekleyin ve soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Ardından pirinci ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.

  4. Pilavı pişirin: Üzerine tuz, karabiber, pul biber ve şeker ekleyin (şeker, patlıcanın acılığına denge katacaktır). Ardından sıcak suyu veya et suyunu ekleyin. Karıştırın ve kaynamaya başladıktan sonra altını kısın. Pilavın suyunu çekene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.

  5. Patlıcanları ekleyin: Patlıcanları pilavın üzerine ekleyin ve karıştırmadan, pilavı kısık ateşte 10 dakika daha pişirin.

  6. Servis: Pilav piştikten sonra, üzerine tereyağını ekleyin ve karıştırarak, sıcak servis yapın.

İpuçları:

  • Patlıcanları daha hafif yapmak için kızartma yerine fırınlayabilirsiniz.
  • Eğer pilavınızın daha zengin bir lezzeti olmasını istiyorsanız, pilavın içine kuş üzümü veya çam fıstığı ekleyebilirsiniz.
  • Patlıcanları kızartırken fazla yağ çekmemesi için yüksek ısılı bir tavada kızartmaya özen gösterin.

Saray Sarması Tarifi:

Malzemeler:

Hamur İçin:

  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/4 çay bardağı tuz
  • Yarım paket kabartma tozu

İç Harcı İçin:

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi (isteğe bağlı olarak fındık da kullanabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Şerbet İçin:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 dilim limon

Kreması İçin:

  • 1,5 su bardağı süt

  • 2 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı vanilya

Yapılışı:

  1. Hamuru hazırlayın: Unu, sıvı yağı, suyu, sirkeyi, tuzu ve kabartma tozunu bir kapta karıştırarak yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örterek, yaklaşık 20-30 dakika dinlendirin.

  2. İç harcı hazırlayın: Ceviz içini, toz şekeri ve tarçını bir kapta karıştırın. Karışımı kenara alın.

  3. Kremayı hazırlayın: Sütü, unu, nişastayı, şekeri bir tencereye alıp karıştırarak orta ateşte pişirin. Koyulaşmaya başlayınca tereyağını ve vanilyayı ekleyin. Karıştırarak, kremayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

  4. Hamuru açın: Dinlenen hamuru 6-7 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi un serpilmiş tezgahta ince bir şekilde açın. Açtığınız yufkaların her birine kremadan sürün ve üzerine cevizli iç harcı serpiştirin. Yufkayı rulo şeklinde sarın.

  5. Sarmaları hazırlayın: Sarmaları dikkatlice yuvarlayarak bir tepsiye dizin.

  6. Şerbeti hazırlayın: Şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon dilimini ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Ardından şerbeti ocaktan alıp, soğumaya bırakın.

  7. Sarmaları pişirin: Önceden ısıtılmış 180 derece fırında sarmaları altın rengini alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

  8. Şerbetleme: Fırından çıkan sıcak sarmaların üzerine soğuyan şerbeti dökün. Şerbetin iyice çekmesi için birkaç saat bekleyin.

  9. Servis: Saray Sarması, soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir. Üzerine biraz daha dövülmüş ceviz serpiştirerek sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Saray Sarması’nın kreması daha pürüzsüz ve hafif olması için bir mikserle çırpabilirsiniz.
  • Tatlınızın şerbetini dökmeden önce biraz daha soğutun, böylece sarmalar daha iyi şerbeti çeker.
  • Fırınlamadan önce sarmaların üzerini yağlı kağıtla kaplayarak daha yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.

Editör: Yaşar Onur TÜRKÖN