Türkiye'yi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan “asrın inşa seferberliği” meyvelerini vermeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda yıl sonu hedeflerine ulaşılıyor. 27 Aralık 2025 tarihinde Hatay’da düzenlenecek anahtar teslim töreni ile birlikte 455 bin konut ve iş yeri hak sahiplerine ulaştırılmış olacak.
HATAY’DAKİ TÖRENE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KATILACAK
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yılın son teslim törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Tören, depremin en büyük yıkımı yaşattığı illerden biri olan Hatay’da gerçekleştirilecek. Hatay’daki program, deprem bölgesindeki çalışmaların geldiği noktayı da kamuoyuna gösterecek nitelikte olacak.
Projede; TOKİ, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Emlak Konut GYO ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü gibi kurumlar aktif olarak görev aldı. 11 ilde, 174 farklı bölgede faaliyet gösteren 3 bin 481 şantiyede, yaklaşık 200 bin mühendis, mimar ve işçi bu dev seferberlikte görev aldı.
YERİNDE DÖNÜŞÜME 121 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM DESTEĞİ
Bakanlık, bölgedeki konut inşaatlarının yanı sıra, Yerinde Dönüşüm Projesi ile vatandaşlara kendi arazilerinde güvenli yapılar inşa etme imkânı sundu. Depremden etkilenen 18 ilde uygulanan projeyle, orta ve ağır hasarlı yapıların bulunduğu alanlarda yeniden yapılanma teşvik edildi.
Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında şu ana kadar 121 bin bağımsız bölüme destek sağlandı.
-
Konutlar için: 750 bin TL hibe + 750 bin TL kredi + 40 bin TL proje desteği
-
İş yerleri için: 400 bin TL hibe + 400 bin TL kredi + 40 bin TL proje desteği
-
Ahırlı konutlar için: 750 bin TL hibe + 1 milyon TL kredi + 40 bin TL proje desteği
Başvurular, 30 Haziran 2025 itibarıyla tamamlanmıştı.
BAKAN KURUM: “ZAMANA KARŞI YARIŞIYORUZ”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kahramanmaraş’ta evlerine kavuşan Karadaş ailesinin görüntülerine yer verdi. Kurum, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Vatandaşlarımıza anahtarlarını bir an önce teslim etmek için 11 ilimizde zamana karşı yarışıyoruz. Yerinde dönüşümle kısa sürede güvenli yuvalarına kavuşan ailelerimiz artık huzurla yaşıyor.”
Deprem bölgesindeki ailelerin yeniden güvenli yaşam alanlarına kavuşmasının önemine dikkat çeken Kurum, devletin bölgeden hiç çekilmediğini ve süreci sahada yakından takip ettiklerini vurguladı.
Kaynak: RSS



