Özgürlüğe, bağımsızlığa ilk adım 103 yıl önce 19 Mayıs’ta atılmıştır.

19 Mayıs, Türk Milleti için önemli bir gündür.

Kurtuluş savaşı, Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlamıştır.   Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir’ diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuş, Milletin güçlenmesini sağlamıştır.

Kahramanmaraş 103 yıllık bağımsızlığın simgesi 19 Mayıs coşkusu Fener alayı ile ateşlendi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen Fener Alay muhteşem görüntülere sahne oldu.

Büyükşehir Belediyesi önünden başlayan etkinlikte katılımcılar, meşaleler, marşlar ve açılan dev Türk Bayrağı eşliğinde Atatürk Meydanı’na kadar yürüdü.

ülkemiz için son derece önemli olan bu kutlu günde Bayrak Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; bu muazzez topraklar için mücadele eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Ülkemizin her yanı düşmanlar ile sarılmış ve işgal edilmiş iken, bir güneş gibi doğan ve milli mücadelenin yapılamasının gerekliliğini düşünen Mustafa Kemal, milleti tek yumruk olmaya davet etmiştir.

Bu amaçla Anadolu’ya gitmek ve oradaki halkın bilinçlenmesini sağlamak için Bandırma vapuru ile gizli bir şekilde 19 Mayıs günü Samsun’a çıkmıştır.

Bu sonun başlangıcıdır. Yani burada yapılan toplantıların aslında yeni bir devletin oluşumunu başlatması öngörülmüştür.

Mustafa Kemal ve arkadaşları buradan Amasya ve Sivas’a geçmiş milli mücadelenin fitilini ateşlemiştir. Ülkenin bölünmez bütünlüğü ve milletin özgürlüğü temel alınmıştır.

İşgal güçleri ile mücadele ederek vatanımızın bağımsız olması için çalışmalar yapılmıştır.

Bu tarih ile birlikte Türk Milleti, kendi kötü talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır.

Kurtuluş Savaşı bu destanın adı, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi de bu destanı yaşatan milletin kalbidir.

19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.

Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir.

Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği gençlere büyük görevler düşmektedir.

Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti gençlere emanettir.

Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, çok önemli bir sorumluluktur.

Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir.

Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiç bir kimsenin, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz.

19 Mayıs 1919, bir toplumu esaret altında kalmaktan kurtaran, Türk Milletinin ulus olmaya yönelik olarak yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan gündür.

Kahramanmaraş’ta bunu layıkı le bu özel günü çeşitli etkinliklerle kutlamıştır.

Merkez spor salonunda ise çeşitli spor etkinliği ile göz doldurması gençliğin önemini arz etmiştir düşüncesindeyim.

Bu duygu düşünceler ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; bu muazzez topraklar için mücadele eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Tüm gençlerimizin ve milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ediyorum.