Kahramanmaraş Nöbetçi Eczaneleri: 26 Temmuz Cuma Kahramanmaraş Nöbetçi Eczaneleri: 26 Temmuz Cuma

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, HPV Aşısı Hakkında Bilgi Verdi

Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, günümüzde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan kanserle mücadelede HPV (Human Papillomavirus) aşısının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Vardar, bu aşının rahim ağzı kanserinden koruduğunu vurgulayarak, asılsız iddialara karşı bilimsel gerçekleri paylaştı.

HPV Aşısı Yan Etki Yaratmıyor, Tam Aksine Koruyucu

Prof. Dr. Vardar, HPV aşısının felce, erken menopoza veya kısırlığa neden olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Aksine, bu aşının rahim ağzı kanserine karşı etkili bir koruma sağladığını ifade etti. Rahim ağzı kanserinin önlenmesinde HPV aşısının büyük bir fırsat sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Vardar, aşının rahim ağzı kanseriyle mücadelede etkin bir araç olduğunu söyledi.

Rahim Ağzı Kanseri Erken Teşhis Edilebiliyor

HPV virüsünün rahim ağzı kanserine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Vardar, smear ve HPV testleriyle rahim ağzından alınan örneklerle virüsün tespit edilebildiğini söyledi. Cinsel temasla bulaşan bu virüsün, düzenli olarak yapılan testlerle erken teşhis edilip tedavi edilebileceğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın rahim ağzı kanseriyle mücadele programı çerçevesinde bu testlerin ücretsiz yapıldığını belirtti.

HPV Aşısı 9 Yaşından İtibaren Öneriliyor

Prof. Dr. Vardar, cinsel hayata başlayan her 10 kadının 8'inin ve her 10 erkeğin 9'unun HPV virüsü ile karşılaştığını ifade etti. Dünya genelinde milyonlarca insana bulaşan bu virüse karşı korunmanın en etkili yolu olarak HPV aşısını öne çıkardı. Aşılamaya 9-11 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarının başlaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Vardar, aşının cinsel yaşama başlamadan önce yapılmasının ideal olduğunu sözlerine ekledi.

Bilimsel Olmayan Bilgilerle Mücadele Edilmeli

Prof. Dr. Vardar, HPV aşısına yönelik bilimsel olmayan iddiaların toplumda yanlış bilgilere neden olduğunu ifade etti. Aşıyla ilgili felç, erken menopoz veya kısırlık gibi iddiaların bilimsel bir dayanağı olmadığını belirtti. Aşıların dünya genelinde milyonlarca dozun üzerinde uygulandığını ve ciddi yan etkilerin görülmediğini vurgulayarak, aşıya karşı bilimsel olmayan kaynaklardan gelen bilgilerin doğruluğuna şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Editör: SEVİLAY YUMUŞAK