AK Parti'nin hazırladığı yasa teklifiyle, yargı süreçlerinde yaşanan gecikmeleri önlemek amacıyla tebligat düzenlemelerinde önemli değişikliklere gidilecek. E-tebligat zorunlu hale geliyor.

AK Parti milletvekilleri, yargılamalarda yaşanan gecikmeleri önlemek amacıyla Tebligat Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kapsamlı bir yasa teklifi hazırladı. TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında hazırlanan teklifin, 2026 yılı başında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması bekleniyor.

Amaç: Yargılamaların hızlandırılması

Yapılacak yasal düzenlemeyle birlikte, tebligatların geç ulaşması ya da ulaştırılamaması nedeniyle yargısal süreçlerde yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Özellikle dava açma ve icra takip süreçlerinde zaman kayıplarının asgariye indirilmesi planlanıyor.

Kim Milyoner Olmak İster  Sinem Oral kimdir, kaç yaşında, nereli? Kimdir?
Kim Milyoner Olmak İster Sinem Oral kimdir, kaç yaşında, nereli? Kimdir?
İçeriği Görüntüle

E-tebligat zorunluluğu geliyor

Teklife göre, artık kamu çalışanlarına, uzlaştırmacılara, mavi kart sahibi yabancılara elektronik ortamda tebligat gönderilmesi zorunlu hale getirilecek.
Ayrıca dava açılırken ya da icra takibi başlatılırken elektronik tebligat adresi bildirme şartı aranacak.

MERNİS devreye girecek

Düzenleme kapsamında, beyan edilen adrese tebligat ulaştırılamadığı durumlarda, tebligat doğrudan MERNİS adresine yönlendirilecek. Böylece, “adreste yoktu”, “taşınmış” veya “bilinmiyor” gibi gerekçelerle iade edilen tebligatlar yüzünden süreçlerin aksaması engellenecek.

Yurt dışı tebligat süreçleri de hızlanacak

Yurt dışında yaşayan kişilere yönelik tebligatlarda da dijitalleşme ve prosedür sadeleştirmesi planlanıyor. Bu adım, özellikle uluslararası davalarda yaşanan aylar süren gecikmeleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Yeni yasal düzenlemenin, yargı reformu çerçevesinde önemli bir adım olacağı ve vatandaşların daha hızlı adalet hizmeti almasını sağlayacağı belirtiliyor.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN