Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) işbirliği ile gerçekleştirilen “Birlik’te E-İhracat” çalıştayı, UİB Genel Sekreterliği’nde yoğun bir katılım ile tamamlandı. Çalıştay, e-ihracat yapan firmaların temsilcilerini, dijital ticaretin gelişimi hakkında bilgilendirmeyi ve potansiyel e-ihracatçı firmaların belirlenmesini hedefledi.

UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, açılış konuşmasında, e-ihracat alanında sağlanan devlet desteklerini ve bugüne kadar yapılan çalışmaları paylaştı. Karacakayalılar, “Bugüne kadar 31 firmamızı e-ihracat destekleri kapsamına aldık. Destek ödemesi olarak 3 milyon 108 bin dolar karşılığı, 110 milyon lira tutarında ödeme gerçekleştirdik. E-ihracat ekosisteminde daha geniş bir kesimin faydalanabilmesi için önemli adımlar atıyoruz” dedi.

Çalıştayda konuşan T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, dijitalleşmenin ticareti dönüştürdüğüne dikkat çekti. Kılıçkaya, “Son yıllarda ihracatçılarımızın dijital platformlarda rekabet edebilmesi için özel destek paketleri hazırladık. Kolay İhracat Platformu ile firmalarımızın sorularını çevrimiçi yanıtlıyoruz. Hedefimiz, e-ihracatı toplam ihracatımızın yüzde 10’una taşımak” ifadelerini kullandı.

7 Milyon Çalışanın Beklediği Karar İçin İkinci Asgari Ücret Toplantısı Yapılacak
7 Milyon Çalışanın Beklediği Karar İçin İkinci Asgari Ücret Toplantısı Yapılacak
İçeriği Görüntüle

Ticaret Bakanlığı E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal ise, e-ticaretin küresel ekonomideki yerini rakamlarla açıkladı. Önal, “Dünya genelinde perakende sektörünün büyüklüğü 33 trilyon dolar, bunun yaklaşık 6,3 trilyon doları e-ticaret kaynaklı. Sektör, teknolojik gelişmeler ve mobilite sayesinde sürekli büyüyor. Ticaret dijitalleşiyor ve firmalarımızın bu dönüşümü yakalaması kritik önem taşıyor” dedi.

Etkinlik, firmaların e-ihracat desteklerinden faydalanmasını kolaylaştırmayı, dijital ticaretin sunduğu fırsatları paylaşmayı ve Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmayı hedefledi. Katılımcılar, çalıştay sayesinde hem devlet destekleri hakkında bilgi edinirken hem de e-ihracat yolculuklarında stratejik adımlar atma fırsatı buldu.

Kaynak: İGF