Trabzon’un fethinin 565. yıl dönümü dolayısıyla kentte düzenlenen kutlama programları devam ediyor. Tarihi fetih sürecinin anlatıldığı programda, Fatih Sultan Mehmet Han ve Trabzon’un Osmanlı topraklarına katılmasında emeği geçenler rahmet, minnet ve şükranla anıldı.

Trabzon’un Fethi’nin 565. Yılında Kahramanmaraş Caddesi’nde Kutlanacak (4)Fatih Sultan Mehmet Büstü’ne Çelenk Sunuldu

Fetih Haftası kapsamında dün Kadırga Yaylası ve Gölçayır’da gerçekleştirilen etkinliklerin ardından kutlamalar bugün de devam etti. Sabah saatlerinde Fatih Parkı’nda bulunan Fatih Sultan Mehmet Büstü’ne çelenk sunuldu. Ardından 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı’nda resmi kutlama töreni düzenlendi. Törene Trabzon Valisi Tahir Şahin, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca, kent protokolü, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Trabzon’un Fethi’nin 565. Yılında Kahramanmaraş Caddesi’nde Kutlanacak (3)Trabzon’un Fetih Süreci Anlatıldı

Programda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca, Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1453 yılında İstanbul’u fethetmesinin ardından Trabzon’un fethine yönelik hazırlanan seferi ve bu tarihi sürecin Trabzon açısından taşıdığı önemi anlattı. Kanca, Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’un fethinin ardından Trabzon’un da Osmanlı topraklarına katılması gerektiğine karar verdiğini belirterek, 1461 yılında başlayan seferin zorlu şartlar altında gerçekleştirildiğini ifade etti. Osmanlı ordusunun Bursa, Kastamonu, Sinop, Sivas ve Erzincan güzergahından ilerlediğini aktaran Kanca, seferin hazırlıklarının gizlilik içerisinde yürütüldüğünü söyledi.

Trabzon’un Fethi’nin 565. Yılında Kahramanmaraş Caddesi’nde Kutlanacak (2)Osmanlı Ordusu Dağları Aşarak Trabzon’a İlerledi

Kanca, sefer sırasında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun’un da sürece dahil olduğunu belirtti. Akkoyunluların Osmanlı ordusuna müdahale etmemesi konusunda anlaşmaya varılmasının ardından ordunun Zigana ve Soğanlı dağlarını aşarak Trabzon’a doğru ilerlediğini anlatan Kanca, seferin zorlu şartlarına ilişkin tarihi anlatımları da paylaştı. Osmanlı ordusunun karadan ilerlediğini, donanmanın ise Trabzon’u denizden kuşatmak üzere gönderildiğini belirten Kanca, Gölçayır mevkisinde kurulan ordugah ve yürütülen görüşmelerin ardından Trabzon hükümdarı David Komnenos’un teslim olmayı kabul ettiğini söyledi.

Trabzon’un Fethi’nin 565. Yılında Kahramanmaraş Caddesi’nde Kutlanacak (1)Trabzon’un Fethi 15 Ağustos 1461’de Gerçekleşti

Konuşmasında Trabzon’un fetih tarihine de değinen Kanca, Fatih Sultan Mehmet Han’ın 15 Ağustos 1461 tarihinde Zağnos Kapısı’ndan şehre girerek Trabzon’un fethini gerçekleştirdiğini ifade etti. Kanca, Trabzon’un fethinin şehrin tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere Osmanlı döneminde mücadele eden ecdadı, şehitleri ve gazileri rahmet, minnet ve şükranla andı.

Kahramanmaraş’ta asırlık pınara yoğun ilgi
Kahramanmaraş’ta asırlık pınara yoğun ilgi
İçeriği Görüntüle

Öğrenciler Ödüllerini Aldı

Resmi törenin sonunda Fetih Haftası kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kentteki kutlamaların gün boyunca farklı etkinliklerle devam edeceği bildirildi.

Fetih Yürüyüşü ve Konser Düzenlenecek

Trabzon’un Fethi’nin 565. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında saat 16.00’da Fetih Yürüyüşü gerçekleştirilecek. Kahramanmaraş Caddesi’nden başlayarak Ganita’ya kadar devam edecek yürüyüşün ardından fetih konseri düzenlenecek. Konserde sanatçı Esat Kabaklı sahne alacak. Programın ardından Trabzon’un fethinin 565. yıl dönümü kapsamında düzenlenen etkinliklerin tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: İHA